Jag fortsätter väl med tema soppa på måndagar, för nu har jag provat en ny sort; jordärtskockssoppa. Lite klurigt ord att båda skriva och säga, men ack så gott! I mitt favoritprogram Halv åtta hos mig äter de jordärtskockssoppa nästan varje vecka, så det borde ju vara gott tänkte jag, och provade. Och visst var det det! Det är svårt att förklara hur jordärtsskocka smakar, det är som en lite nötigare rotsak som smakar lite sötaktigt. En spännande smak som passade perfekt i soppa.


Det är svårt att få soppa att se aptitligt ut på bild, men jag kan intyga att det var gott.

Jordärtsskockssoppa (4 port)
550 g jordärtsskockor
1/2 gul lök
1 msk smör
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
salt och svartpeppar

Skala och skär skockorna och löken i mindre bitar. Fräs i smör en stund och slå sedan på vattnet och smula i buljongtärningarna. Låt koka tills skockorna är mjuka, ca 15 min. Mixa soppa med stavmixer tills den är slät och smaksätt sedan med grädde, salt och peppar.

Vi stekte även bacon knaprigt och strösslade över soppan vid servering, riktigt gott!
 


Härom dagen ställde jag till med ett stort brödbak och slog till på två sorter; saftiga kesofrallor och favoriten här hemma; Leila Lindholms rågrussinbullar. De sistnämnda är verkligen fantastiskt goda med brödkryddor och russin.

Rågrussinbullar (12 st)
35 g smör
3 dl mjöl
1/2 dl mörk sirap/brödsirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 g färsk jäst
1 dl russin
8 dl rågsikt

Smält smöret och tillsätt mjöl, sirap, salt och brödkryddor och värm blandingen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över blandingen och rör tills jästen löser sig. Rör i russinen och slutligen det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk i 30 min. Forma degen till en rulle och skär i 12 bitar. Doppa en snittytan i lite rågsikt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare en halvtimme och grädda sen bullarna i 225 grader i ca 10 min.

Allra bäst smakar bullarna med smör, ost och svartvinbärsmarmelad.




Saftiga kesofrallor (16 st)
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
en burk Keso (250 g)
4 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk brödsirap
5 dl rågsikt
2 dl havregryn
4-5 dl vetemjöl
sesamfrön

Smula jästen och rör ut den med det ljumna vattnet. Tillsätt keso, olka, salt och sirap. Rör därefter i mjölsorterna och havregrynen och rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 min. Baka ut degen till 16 bullar och strö över seseamfrön. Jäs 30 min. Grädda i 225 grader i 10-12 min.


Ät några nybakta bullar och fyll sedan frysen med dessa godingar. Perfekt att ta fram till frukosten eller mellanmålet.


Egentligen är jag ingen firare av Halloween, men lite roligt är det allt att få en chans att spöka till det lite och få baka och pyssla lite runt högtiden. Igår hade vi ett himla trevligt knytkalas här hemma och vi hade uppdrag dessert, så en lite läskigare variant på en kladdig chokladkaka med apelsintryffel fick det bli.

 
2 Ägg
3 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
1 krm Salt
0,5 dl Kakao
1,5 dl Vetemjöl
150g smält Smör
Apelsinchokladtryffel
1 dl Vispgrädde
0,5 Apelsin, finrivet skal
200g Mjölkchoklad, finhackad
Gör så här
Kaksmet: Rör ihop ägg socker, vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. Tillsätt smöret och rör smeten slät och fin med hjälp av en slickepott. Häll smeten i en smörad och bröad bakform och grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 30 min.
Apelsinchokladtryffel: Koka upp grädde tillsammans med apelsinskal. Rör i mjölkchoklad och rör tryffeln slät. Häll ut apelsinchokladtryffeln över kladdkakan och låt kakan stelna i kylen över natten.
Apelsinkladdkaka med spöktouch
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,5 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
150 g smält Smör

1 dl vispgrädde
200g Marabou apelsinkrokant eller annan apelsinchoklad

Rör ihop ägg socker, vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. Tillsätt smöret och rör smeten slät och häll i en smörad och bröad bakform och grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 30 min. Koka upp grädde och rör i chokladen och rör tryffeln slät. Häll ut apelsinchokladtryffeln över kladdkakan och låt kakan stelna i kylen över natten.

Dekorera med något tjusigt!

Jag gjorde små pumpor av mandelmassa som jag färgade orangea med gul och röd karamellfärg och satte dit en liten grön "kvist". Lättast var det att forma mandelmassan till runda bollar och sedan trycka till dem en aning för att få den rätta formen. "Ränderna" gjorde jag med hjälp av en potatissticka.

Även små marängspöken fick ta plats på kakan. Vispa 2 äggvitor med 3/4 dl socker tills det blir ett vitt, fast skum. Klicka eller spritsa ut på en plåt och grädda i 100 grader i ungefär 45 min. Ögon och mun målade jag dit med svart karamellfärg, men mörk, smält choklad fungerar minst lika bra!


Riktigt kladdigt och gott med mycket chokladsmak. Min favoritchoklad är apelsinchoklad så därför använde jag det till tryffeln, men givetvis går det lika bra med vilken choklad som helst. Mintchoklad kan jag tänka mig är riktigt gott...

Till kakan serverades en blandning av vispad grädde, matlagningsyoghurt och en gnutta vaniljsocker. Fräsch och gott och passande när kakan i sig är ganska mäktig.

Hoppas att ni haft en trevlig helg, halloweenfirande eller inte!


Nu kommer receptet på skaldjurslcannelonnin jag nämnde tidigare. Eftersom den är precis hur god  som helst så bjöd vi på den igår igen när vi fick finbesök av trevliga vänner.


Skaldjurscannelonni
(ca 6 port)
8-10 färska lasagneplattor
4 morötter
1 squasch
1/2 purjolök
2 stora vitlöksklyftor
salt, peppar, olivolja
1 burk kräftstjärtar och 1 burk musslor (Detta kan bytas ut mot de skaldjur man själv vill ha. Det ska i alla fall vara ca 350 g,)
spadet från skaldjuren + lite vatten
1 burk creme fraiche
1 ask cocktailtomater
1 dl oliver
1 dl riven ost

Förkoka lasagneplattorna ca 1 minut och spola sedan av i kallt vatten. Låt ligga och torka på en ren kökshandduk. Skala och skär morötter, squash, purjo och vitlök i mindre bitar. Fräs i olivolja och krydda med salt och peppar. Häll sedan av spadet från skaldjuren och häll detta över grönsakerna. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Låt detta koka tills morötterna blivit mjuka, ca 10 min. Häll av spad och vatten och rör istället ner creme fraiche.

Fördela lite av röran på en lasagneplatta och rulla ihop. Lägg i en smord form. Gör så med alla lasagneplattor. Den röra som blir över fördelas uppe på allting. Fördela även halverade cocktailtomater och grovhackade oliver ovanpå rullarna. Avsluta med riven och ringla därefter lite olivolja över allting. In i ugnen på 170 grader i ca 20 min, tills osten fått fin färg.

Avnjut med en stor sallad och gärna ett gott ljust bröd till, t ex baguette. Perfekt mat att bjuda på då den sköter sig själv i ugnen de sista 20 minutrarna så att man hinner diska undan, duka och kanske svida om?


När jag ser på tv-programmet Halv åtta hos mig tänker jag alltid på vad jag själv skulle bjuda på om jag var med och deltog. Jag är lite kluven till både förrätten och varmrätten, men till dessert vet jag precid vad jag skulle servera; mintchokladmosuse. Det är nänligen det absolut godaste man kan äta i efterrättsväg. Så himla himla gott. Chokladigt och kladdigt men med lite syrlighet från kesellan som gör moussen lite lättare och fräschare (och gör att man orkar äta mycket!), och med massa knapriga mintchokladbitar. LJUVLIGT! Jag vet att jag ofta uppmanar er att testa mina recept, men det här måste ni bara prova. Jag lovar att det är värt det.


Orginalreceptet från Arla som jag gjort om lite för att få det perfekt.
2 dl vispgrädde
250 g Arla Köket Kesella® kvarg vanilj
1 dl Marianne-kulor
100 g mörk choklad
3 msk florsocker
1 msk kakao
2 äggulor
Mintchokladmousse (4 rätt stora port.)

2 dl vispgrädde
250 g kesella
1 dl mintkulor (såna rosa, vita och gröna), eller Mariannegodisar
100 g mörk choklad
5 msk florsocker
1 msk kakao
2 äggulor

Vispa grädden lätt och rör ner kesellan. Grovhacka mintuklorna/Mariannegodisarna. Smält chokladen i vattenbad. Blanda florsocker och kakao i en stor bunke, tillsätt äggulorna. Rör ner den smälta chokladen. Blanda i lite av gräddblandningen i chokladblandningen (det gör att moussen inte skär sig lika lätt). Rör kraftigt till en jämn och slät smet. Vänd ner resterande gräddblandning och mintgodiskrosset. Fördela moussen i 4 koppar eller formar. Ställ i kyl i minst 2 timmar.


Hackade mintkulor.

Pudra gärna över lite kakao och dekorera med en mintkula vid servering. Ät och njut i fulla drag, för detta är i det närmaste himmelskt gott!


 


Såhär såg fredagens lyxfika ut som vi pustade ut med hemma i soffan efter diverse ärenden på stan och en rejäl storhandling. Och det slog mig att jag inte gett er receptet på dessa dammsugare. Bland det godaste fikabrödet tycker jag och något man ska bjuda på om man vill imponera på gästerna. För det ser ju så mycket svårare ut att göra än vad det faktiskt är. Prova, för det blir dessutom så mycket godare än köpta!


100 gram rumsvarmt smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakaopulver
3,5 dl sockerkakssmulor
1 droppe arraksessens eller punsch efter smak
300 gram marsipan
1 droppe grön karamellfärg, efter smak
75 gram mörk blockchoklad
Dammsugare (ca 15 st)
100 gram smält smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakaopulver
3,5 dl sockerkakssmulor eller småkakssmulor
arraksessens efter smak
300 gram marsipan
grön karamellfärg
75 gram mörk choklad

Finfördela kaksmmulorna i en matberedare och rör ihop med smält smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och arraksessens (var försiktig, för det behlvs inte så mycket för att ge smak!). Låt blaningen stå i kylen en timme så blir den lättare att arbeta med. Färga under tiden marsipanen grön och kavla ut tunt. Forma små rullr av degen, ca 5 cm långa. Klä dessa i marsipan runt omkring och doppa sedan båda ändar i smält mörk choklad. Låt stelna med skarven på marsipanen neråt på baklåtspapper i kylen.

Klart! Inte så svårt va?

Ett tips är annars att göra minidammsugare som är lagom stora att äta som lyxiga små praliner. Kanske till julgodis, eller i en fin ask att ge bort?


Många tycker att soppa inte är riktig mat eller att man inte blir mätt på det. Men då har de inte provat denna soppa! Jag tycker verkligen att soppa är urgott och vi äter nog det en gång i veckan i alla fall. Idag åt vi en gulaschsoppa med köttfärs. Åh så gott! Riktigt riktigt höstigt och mustigt, värmande och mätt blir man!

 
 

Gulschsoppa med köttfärs
(ca 6 port)
400 g nötfärs
4 potatisar
1 stor morot
1 gul lök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
smör
7 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 förp. krossade tomater
2 msk soja
1 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
en nypa cayennepeppar
salt och peppar

Stek köttfärsen och lägg åt sidan. Skala och tärna potatis, morot, lök, paprika och vitlök. Fräs hacket i smör och häll på vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ca 20 min, eller tills morots och potatis är mjukt.

Servera med en klick creme fraiche eller gräddfil och gärna en ostsmörgås till.
SÅ GOTT!
 
 
 
Dagens middag.
 


Åh vad härligt det är med ett nystädat hem. Det känns som att hemmet varit ovanligt dammigt hela veckan, så idag var det riktigt skönt att få fara fram med dammsugaren. Nu skiner hemmet i alla små vrår, de sista blommorna från (grannarnas) trädgård är inplockade, ljusen är tända och katterna nyborstade. Eller nej, det där sista var inte riktigt sant. Dom ligger mest och snusar i varsit soffhörn och bidrar på så sätt till myset.


Nu kan helgen komma!


Med en urladdad kamera blir det inga blogginlägg. En enda liten bild hann jag ta på mina små äppelpajer innan den laddade ur. Det syns kanske inte på bilden, men pajerna är bakade i små portionspajformar som är lagom för 1-2 personer. Himla smidigt när man bara är få som ska fika, så blir det alldeles lagom mycket. Och dessutom blir dem väldigt gulliga att servera. Mina formar har jag hittat på loppis men det finns liknande att köpa på bl a Lagerhause

 

Smulpaj med äpplen (lagom till 6 små formar eller en stor)
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
4 msk strösocker

ca 4 äpplen
kanel

Blanda ihop de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smulig deg. (Här kan man med fördel smaka en del på degen eftersom den är himmelskt god!) Skala, kärna ur och klyfta/skiva äpplena och fördela i formen/formarna. Smula över degen och dofta slutligen över lite kanel. In i ugnen på ca 225 g i 20 min.

Låt svalna lite och kalas sedan på härligheten med vaniljglass, vaniljsås eller varför inte en klick grädde?


Såhär i början av veckan innan någon ordentlig handling har gjorts blir det lätt lite man tager vad man haver-mat. Som här, en soppa med några potatisar, en ledsen lök, lite purjolök, några blomkålsbuketter, en halv burk vitlöksost, buljong och en skväll grädde. Kylskåpsrens som blev en höstig och värmande soppa, inte helt fel! Och till det en smarrig knäckemacka med brieost, salami och grönsaker. Detta kan verkligen vara den bästa höstmaten. Soppor och rejäla smörgåsar, mums!



Jag älskar att vara hemma. Jag har alltid varit väldigt hemmakär, men nu när jag bor med världens bästa fästman och gulligaste katterna i finaste vindsvåningen vill jag alltid vara hemma. Nästan. Hur som helst, även om jag gillar vårat hem från golv till tak och allt däremellan så har jag ändå några favoriter.

Köksstolarna kommer från mamma och pappas vind. Med lite vit färg och snyggaste tyget från Åhléns blev de som nya. 

I köket har vi flera öppna hyllor och dessa är mina favoriter. Jag gillar att flytta runt bland porslinet där och ändra lite efter humör. Just nu går färgskalan (förutom det obligatoriska vita) i rött och blått. Hyllor + konsoller är från Rusta och målade i vitt och porslinet är en salig blanding av loppis, IKEA, Bruka, Mateus, Åhléns och Indiska.

Kandelabern! En riktig favorit. Jag köpte den till min första lägenhet för flera år sen och jag är fortfarande lika nöjd med den. Jag köpte den på Lagerhaus och då det bara fanns skyltexet kvar fick jag glatt traska ut ur köpcentret och ut till bilen med hela kandelabern på axeln, fullt monterad utan någon slags förpackning.

Kryddsamlingen i köksfönstret. Kryddorna byts ut då och då och just nu är det citronmeliss, mynta och basilika som står och doftar så gott. 

Eftersom våran "vind" mest består av ett enda stort rum har vi delat av sovhörnan med en skärm. Stommen har pappa byggt och tyget har jag och mamma sytt dit.

Ett av mina bästa loppisköp- ett gammalt tjusigt soffbord som vi sprang på på Myrorna. Perfekt skick med smäckra ben och fint mönstrad skiva. Äppelkuddarna från Sernholt/Village är riktiga höstfavoriter. Mysiga!


Jag är inget större fan av rosa egentligen, men vårat badrum med ljusrosa pärlspont är faktiskt himla fint, och mårbackapelargonen matchar väggarna perfekt.

En snygg inramning av tv:n med öppna hyllor. Den gamla dalahästen har jag haft sen jag var liten och jordgloben är sommarens bästa auktionsköp.

Sen gillar jag vår hemmabyggda köksö, den svarta fåtöljen, takbjälkarna, det vitsåpade trägolvet och... Allt helt enkelt, men dessa är verkligen riktiga hemmafavoriter.


Jamen det är väl klart att man ska passa på att äta kanebullar en dag som denna, oavsett hur fånigt det är att det finns speciella dagar för diverse bakverk och livsmedel. Men att få en anledning till att kalas på bullar en vanlig tisdag, vem säger nej till det? Så jag bakade ett gäng kanelbullar som intogs i soffan med ett glas mjölk och DN, och de resterande bullarna fick grannarna. Nog för att det är gott med bullar, men det tar tid för två personer att få i sig 25 st, så därför ger jag gärna bort en del av dem så att jag får chansen att baka något nytt istället, nästa gång det är fikadags.
 


Kanelbullar
(25 st)
1/2 pkt jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Fyllning
75 g smör
1/2 dl socker
2 msk kanel
 
1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en binke. Smält smöret och ha i mjölken. Låt svalna tills det blir ljummet, 37 grader. Häll över jästen och rör tills det löser sig. Ha i resten av ingredienserna och rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk i 30 min. Rör ihop fyllningen under tiden. Baka ut degen till en stor rektangulär och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär rullen i 25 bitar. Lägg i bullformar och låt jäsa ytterligare en halvtimme. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. In i ugnen på 225 grader i ca 7 min.

 

Är kanel ingen favorit? Då kanske Rimbobullar eller hallonbullar kan vara något?


Vilke helg! Närpå sommarväder. Så här härligt hade jag det på fredagseftermiddagen.

Fredag, ledig, solsken, te, cheesecake, ny inredningstidning och spännande bok = underbart!

Resten av helgen spenderades mesta dels i solen och i goda vänners lag. På lördagkvällen lagade jag och min vän Rättsvetaren en riktig kalasmiddag. Tyvärr glömde jag kameran hemma, men denna middag kommer garanterat att laga igen, så då får ni bilder och recept! På menyn stod i alla fall cannelonni- färska gratinerade pastarullar fyllda med skaldjur och grönsaker, och till efterrätt hemmagjord chokladpudding efter Söta sakers recept. Precis hur gott som helst!

Nu är dock helgen slut och vardagen här. Men jag håller med Clara, har man inte ett jobb man ska jäkta upp till tidigt på morgonen så är måndag inte helt fel heller. Såhär har jag nämligen spenderat dagen;

Helt okej att plugga en gråmulen måndag när man kan ligga i soffan med fårskinnstofflor, tända ljus, dricka kaffe med skummig mjölk och lyssna på musik och katternas snarkningar.


Det finns så mycket fint att pynta med inomhus. Det är ju bara att traska utanför dörren så hittar man sensommarblommor, rönnbär, äpplen, nypon, fina kvistar och jag vet inte allt. Nog för att det är lyxigt med vackra snittblommor (när jag blir rik ska jag alltid ha snittblommor hemma), men att bara kunna gå ut och tar för sig av det naturen bjuder, helt gratis, är ju heller inte helt fel!

Äpplen och en höstbukett med sista ringblommorna och några dillkronor.

Nypon är min absoluta höstfavorit. Finns massor häromkring och de står sig länge inomhus.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se