Pizza är väl ändå en riktig fredagsklassiker. Jag tycker nog att all pizza är god egentligen, men min favorit när det gäller köpt pizza så är det helt klart Vegetariana, den äter jag alltid. Massa godsaker som oliver, lök, paprika, majs, kronärtskocka, tomat mm. Men om jag gör pizza hemma gillar jag att variera mig och blandar gärna pålägg hej vilt.

Ikväll blev det två sorter; en klassisk hawaii med skinka och ananas och en lite annorlunda men UNDERBAR variant med creme fraiche, getost, honung och ruccola. Åh så gott. Den sistnämnda har jag fått idén till ifrån favoritrestaurangen Bakfickan hemma i Dalarna som har en pizza som heter Geten, med just dessa pålägg. Egentligen "ska" det vara  bacon på också, men då vi ätit bacon tills vi storknat här hemma senast veckorna (5 kr/paket för ekologiskt bacon på Ica Maxi för ett tag sen...) så hoppade jag över det. Det är också från denna restaurang jag fått tipset att byta ut tomatsåsen mot ett tunt lager creme fraiche. Det är verkligen kanongott! Blir en helt annan typ av pizza och smakerna på ingredienserna kommer fram mycket mer när allt inte bara smakar tomatsås. Så testa!

Getostpizza med honung som ringlats på efter gräddning och toppat med en näve ruccola.

Ikväll testade jag ett nytt recept på pizzadeg, från Leila Lindholms bok One more slice. Riktigt gott med mjukfrasiga kanter. Jag hade inget durumvete hemma, så jag körde på bara vetemjöl och det fungerade också bra. Tomatsås finns det ju många färdiga varianter av och det funkar ju bra, men att göra sin egen är inte svårt alls.

Pizzadeg
(räcker till två bakplåtsstora pizzor)
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
1 dl durumvetemjöl

Smula jästen och lös upp den med vattnet. Blanda i olja, socker och salt. Rör i det mesta av mjölet och rör till e smidig deg. Låt jäsa 45 min och kvala sedan ut till två stora rektanglar och lägg på plåtar, gärna med bakplåtspapper.

Tomatsås
1 förpackning krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1 tsk oregano
1 tsk basilika
en nypa strösocker
salt och svartpeppar

Blanda ihop allt och mixa gärna med stavmixer till en slät sås, så blir det lättare att bre ut.

Sen är det bara att häva på allt man gillar på pizzorna och toppa med god, riven ost. Eller varför inte mozzarella i skivor, eller en smulad god mögelost? In i ugnen på max-temperatur (pizzor vill ha det VARMT!) i 5-7 min.

 
Vad vill ni helst ha på eran pizza?

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se