I helgen åt vi mat på det otroligt juliga temat grekiskt. Eller nja, okej då. Inte så värst juligt, men gott! Grekiskt kryddade kebabspett med klyftpotatis (som inte fastnade på bild) med en tomat- och getostsallad och inte mindre än fyra olika såser till. Inspirationen till maten fick jag av en grekisk resturang här i stan som serverar fantastiskt god mat, och där får man alltid fem (!) olika såser till maten. Här hemma blev det hummus, ajvar, tzatziki och bearnaise. Den sistnämnda är ju inte vidare grekisk, men det fanns en burk i kylen redan så den fick åka fram den med.


Tzatziki, hummus, bearnaise och ajvar.

Tzatziki är ju en riktig klassiker när det gäller grekisk mat. Hur gott som helst, och enkelt att göra!

Tzatziki

2 dl turkisk/grekisk/matlagningsyoghurt
1 stor pressad vitlöksklyfta
ca 1 dl grovriven, urkramad gurka
en skvätt olivolja
en nypoa socker
salt och peppar

Bara att blanda ihop allting (gurkan ska kramas ur så att den inte vattnar sig så mycket) och ställa kallt en stund.

Ajvar är en ganska stark paprika- och aubergineröra. Massor av smak och jättegod. Det är säkert enkelt att göra själv, men denna gång köpte vi färdig på burk. Ica's egna var prisvärd och riktigt god. Tips!

Men hummusen mixade jag ihop själv. Har man bara färdigkokta kikärtor går det snabbt och smidigt.


Hummus
1 förpackning kokta kikärtor
1/2 dl vatten
2 pressade vilöksklyftor
4 msk olja
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Missa ihop allting med stavmixer eller i en matberedare. Späd eventuellt med mer vatten om det blir för tjock konsistens.

Till maten en sallad på ruccola, skivade plommontomater, tunt skuren rödlök, getost i skivot, hackad basilika och på toppen lite ringlad olivolja, flingsalt och svartpeppar.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se