Det är inte ens december än och jag har redan hunnit smaka fyra sorters glögg. Jamen visst, det gäller att ligga i! Här kommer en liten recension.


Kiviks äppelglögg med apelsin och saffran och jag själv i fönstret. Så kan det bli när det är mörkt utanför fönstret.

Glöggsorterna jag testat:

Blossas vita glögg
- smakar nästan som vanlig "röd" glögg men en aningens lättare. Klassisk glöggsmak men inte fullt så söt. Kanongod!

Dufvenkroks hjortonglögg- en favorit! Frisk och fruktig i smaken även om det inte smakar jättemycket hjortron.

Kiviks äppelglögg med saffran och apelsin- Den smakade varken saffran eller glögg utan snarare bara äpple och apelsin. Lite synd då jag verkligen hade hoppats på mycket saffranssmak, men väldigt god ändå. Som en varm och härlig äppeldryck.
 
Herrljungas äpple- och kanelglögg- Det låter lovande men tyvärr tyckte jag att glöggen smakade för mycket alkohol, trots den låga alkoholhalten (2,2 %). Smakade heller inte mycket kanel, mest äpple och traditionella glöggkryddor.



Näst på tur är Dufvenkroks blåbär- och lingonglögg!


Tips till er som också gillar julen och framför allt bakning, klockan 21.00 drar Leilas söta jul igång i TV7. Jag hoppas på riktigt mycket bakinspiration, för på söndag ska vi ha grannarna över på glöggmys och då har jag tänkt baka massor av julkakor!



Som sagt så var det Den stora pepparkaks- och lussekattsbakardagen i söndags. Sex personer, flera kilo mjöl, bara tre kavlar, en ugn, två plåtar, deg överallt och säkert 200 pepparkakor och 100 lussekatter... En stor härlig julröra som faktiskt slutade riktigt bra med prydligt förpackade lussebullar och spritsade pepparkakor i lådor och ett mjöligt, trött och nöjt gäng som provsmakade bakverken till en kopp glögg framåt kvällen.
 

Pepparkakor är en av mina absoluta favoritkakor och även om köpevarianterna är helt okej så finns det väl inte mycket som går upp mot nygräddade, knapriga och kryddiga peppisar? Och nu hörni ska jag lära er en sak som jag tror många har en felaktig uppfattning om. Det är ENKELT att göra egen pepparkaksdeg. Det är precis som en vanlig kakdeg. Japp, det är sant! Jag vet inte varför så många tror att det är så krångligt och svårt. Självklart kan man köpa färdig deg om man nu bara vill åt själva utbakandet, men jag som verkligen gillar att baka kan inte förstå varför man ska utesluta ett så roligt moment ur bakningen. Och sen är det ju faktiskt så att hemmagjord deg är ungefär hundra gånger godare, både att äta som den är (viktigt!) och såklart som färdiggräddad kaka.

Här kommer mitt bästa recept på pepparkaksdeg, och att det är bäst kan söndagens bakningsgäng intyga då jag vann omröstningen Godaste pepparkaksdegen. Inte helt fel!

Pepparkakor (många, typ 100 st)
300 g rumstempererat smör
5 dl socker
1 dl sirap
Blanda allt detta först - och blanda sen också i:
1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk nejlika
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
Blanda sen också i:
2 dl vatten
1,5 l (900 g) vetemjöl
150 g mjukt smör
2,5 dl socker
0,5 dl sirap
0,5 msk ingefära
1 msk kanel
0,5 msk nejlika
1 tsk kardemumma
0,5 msk bikarbonat
ELLER 3 msk färdigblandad pepparkakskrydda
1 dl vatten
ca 6-7 dl vetemjöl

Rör ihop smör, socker och sirap och därefter kryddorna och blanda väl. I med vatten och mjöl tills degen är smidig och inte allt för kladdig. Lägg i en burk eller sätt plast över bunken och in i kylen, helst i ett dygn men några timmar funkar också. 

Det bästa med att ha den i kylen i ett dygn är ju att man hinner gå och provsmaka den fler gånger. Och, hur svårt var detta? Precis.

Sen är det bara att baka ut och grädda i 225 grader i 4-5 min. 



Några av peppisarna fick lite bli spritsade med kristyr. Mest för att det är roligt, men God jul-hjärtanen (böjning?) har jag tänkt pynta paket eller andra julpresenter med. En fin (och ätbar!) detalj som är garanterat uppskattad. Förklaring: LIF är fästmannens favorithockeylag Leksand och jag vet att Katten och Jim inte är några grisar utan just katter, men jag har ingen kattform så det fick bli grisar istället.


Recept på kristyr
1 äggvita
1 krm ättika (ska man äta kristyren är det godare att byta ättikan mot citronsaft)
4 dl florsocker

Rör ihop allt, fyll en sprits (eller plastpåse med ett litet hål i ett av "hörnen") och gå loss på pepparkakorna!


Titta vad vi fick av snällaste grannarna härom kvällen i tidig julklapp?



En ursöt liten julgrupp med en hyacint och vad jag tror är en liten jultulpan och glansiga julkulor. Så himla fint! Och därtill en Alladin-ask. Mm, farligt gott! Jag frågade fästmannen om vi skulle öppna den när vi fick den, men han tyckte vi skulle spara lite på den. I ungefär en kvart, sen rök plasten och snart är vi nere på det undre lagret... Så kan det gå!

Jag är nötallergiker så jag kan inte äta allt i asken, men några praliner är nötfria och min favorit Cocos-kola. Vilken bit snor ni åt er först om ni har chansen?


I helgen åt vi mat på det otroligt juliga temat grekiskt. Eller nja, okej då. Inte så värst juligt, men gott! Grekiskt kryddade kebabspett med klyftpotatis (som inte fastnade på bild) med en tomat- och getostsallad och inte mindre än fyra olika såser till. Inspirationen till maten fick jag av en grekisk resturang här i stan som serverar fantastiskt god mat, och där får man alltid fem (!) olika såser till maten. Här hemma blev det hummus, ajvar, tzatziki och bearnaise. Den sistnämnda är ju inte vidare grekisk, men det fanns en burk i kylen redan så den fick åka fram den med.


Tzatziki, hummus, bearnaise och ajvar.

Tzatziki är ju en riktig klassiker när det gäller grekisk mat. Hur gott som helst, och enkelt att göra!

Tzatziki

2 dl turkisk/grekisk/matlagningsyoghurt
1 stor pressad vitlöksklyfta
ca 1 dl grovriven, urkramad gurka
en skvätt olivolja
en nypoa socker
salt och peppar

Bara att blanda ihop allting (gurkan ska kramas ur så att den inte vattnar sig så mycket) och ställa kallt en stund.

Ajvar är en ganska stark paprika- och aubergineröra. Massor av smak och jättegod. Det är säkert enkelt att göra själv, men denna gång köpte vi färdig på burk. Ica's egna var prisvärd och riktigt god. Tips!

Men hummusen mixade jag ihop själv. Har man bara färdigkokta kikärtor går det snabbt och smidigt.


Hummus
1 förpackning kokta kikärtor
1/2 dl vatten
2 pressade vilöksklyftor
4 msk olja
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Missa ihop allting med stavmixer eller i en matberedare. Späd eventuellt med mer vatten om det blir för tjock konsistens.

Till maten en sallad på ruccola, skivade plommontomater, tunt skuren rödlök, getost i skivot, hackad basilika och på toppen lite ringlad olivolja, flingsalt och svartpeppar.


Kanske det bästa med julen...


Visst, hemmagjort julgodis i all ära, men det är inte mycket som går upp mot riktigt färska, mjuka skumtomtar tycker jag. Om sen rosa skumgodis egentligen är så juligt kan man ju diskutera, men gott är det i alla fall! Jag såg att det hade kommit en skumtomevariant med polkagrissmak. Låter gott, men än så länge håller jag mig till klassikerna.


Glad första advent!
 


Vilken mysig adventssöndag det har varit, trots att vädret bjudit på allt annat än julstämning. Hemma i Dalarna har tydligen första snön kommit idag och jag är faktiskt väldigt avundsjuk... Jag vill så gärna ha snö och vinter nu! Hur som helst, dagen har bjudit på pepparkaks- och lussekattsbak i goda vänners lag med efterföljande glöggmys och provsmakning av bakverken. Bättre adventsaktivitet kan jag inte tänka mig.

Hoppas att ni har haft en fin första advent!

Förresten, adventsljusstaken var fram till igår kväll röd, men när jag skulle pynta den så kände jag bara att nej, jag skulle så gärna vilja ha en vit ljusstake. Lite nytt sådär. Och som tur var hade jag faktiskt vit sprayfärg hemma, så ut på trappen i mörkret och duggregnet och spraya och vips var den vit! Sen i med lite granris och lingonris och ja, klar för adventsljusen!


Som sagt, hyacinter är min absoluta favoritjulblomma och det finns ju flera sätt att dekorera med dem.


Hyacinter tycker jag är fina precis som de är, så att låta hela växten synas i en glaskruka eller en glasburk passar perfekt.

Ett juligt arrangemang på soffbordet. En loppisköpt plåtbricka, små mässingsljusstakar jag haft sen jag var liten, en ljuskopp i glas och en randig glaskopp där jag istället satt ner en hyacint. Enkelt och effektfullt!


På köksbordet en hyacint i en enkel vit kruka och placerad på ett kakfat i glas för att få lite höjd på en annars så låg liten växt. 


Och varför inte bryta lite mot allt det traditionella och sätta ner en skir, fin hyacint i en rostig gammal konservburk? Småmuggarna till höger är glöggkoppar från IKEA för flera år sedan. Favoriter som åker fram varje år.


Jag älskar att pynta, pyssla och fixa fint till advent och jul. Men med pynt menar jag inte tjugo tomtar på rad och tingel tangel i varenda vrå, uan jag gillar att sätta upp adventsljusstakar och stjärnor i fönstren och sen dekorera med blommor, mossa och andra växter. Hyacinter är mina absoluta favoriter som både luktar fantastiskt gott och är så fina, både som de är och i olika arrangemang. Även amaryllis och julstjärnor brukar jag köpa hem till jul och placera i fönster och på bord.

Sen brukar jag även, framför allt i köket, fixa om lite och plocka fram de röda eller på annat sätt juliga saker jag har i form av plåtburkar, porslin, glas mm och framhäva dessa. Ett enkelt sätt att få julstämning utan att använda en enda julgrej. 


Rödrutiga glas och en röd våg får jula till hyllan ovanför arbetsbänken i köket lite.


Och på de öppna hyllorna med porslin har kronljus i en korg, röda små formar, glas med röda hjärtan och den stora röda mjölburken fått ta plats.

Adderar man sedan en flaska glögg, doften av nygräddade pepparkakor, en skål med knäck, julmusik i högtalarna och massor av tända ljus, ja då är advents- och julstämningen ett faktum!


När vi bodde i lägenhet i ett hyreshus tidigare kunde jag inte hålla mig från att göra en krans och satte den på lägenhetsdörren, som alltså var inhomhus (i trapphuset). Den barrade efter en kvart... Men kul var det! Nu har jag i alla fall en dörr utomhus att smycka precis som jag vill, så en härlig krans med mossa, granris, lingonris och snöbär fick det bli.


 
Det är faktiskt inte speciellt svårt att göra en krans. Det lättaste är att använda en stomme av något slag. Jag har gjort en av hönsnät som jag virat ihop och böjt ihop till en krans, men annars finns det färdiga stommar på de flesta blomsterbutiker. Sen är det bara att ta vad naturen erbjuder; granris, enris (använd handskar!), mossa, lingonris mm och fästa runt kransen med hjälp av tunn ståltråd. Efter det kan man såklart dekorera som man vill med fina band, rosetter, julgranskulor, glitter, ja allt fint man kan tänka sig. Fäst ett snöre och häng upp på dörren!


Välkommen in i julen!


Minns ni Grynet? Ta-ingen-skit-Grynet? Hon var min stora idol när jag var yngre och jag gillar fortfarande Elin Ek, som spelade karaktären, riktigt mycket. Hon gjorde ett fantastiskt sommarprogram i Sommar i P1 2005 som jag har lyssnat på mååånga gånger och jag har dessutom varit på en kanonbra föreläsning med henne för några år sen. En riktig superkvinna som jag gillar massor. Och apropå super, nu har hon skrivit en bok som heter Supertanten!

En riktigt tjusig och rolig bok om ja, tanter. Eller kanske snarare tantsaker. Boken är en härlig hyllning till tanter och tantiga grejer så som klassika kakrecept, husmorsknep, huskurer och en massa fiffiga och roliga grejer. Dessutom finns i början av boken ett himla roligt tant-test man kan göra, hur mycket tant man själv är. Jag blev faktiskt (till min förvåning) bara halv-mycket tant...Och jag gillar ändå att baka brysselkex, hänga ut mat till fåglarna, avskyr att slänga mat, har alltid med tygkassar när jag handlar, gillar att plocka bär och lägger alltid alla varor med streckkoden åt samma håll på bandet i affären...

I alla fall, en riktigt rolig (och fin!) blädder-bok, till sig själv eller kanske som julklapp?


Ett litet avbrott från julandet. I torsdags var det sådär dagen-innan-STORhandlings-tomt i kylskåpet, men jag lyckades ändå fixa till en riktigt smarrig middag av sånt (det sista...) som fanns hemma. Så gott att jag måste dela med mig av receptet (hopkoket?)!
 

Julias kylskåpsrensartacopaj
1,5 dl vetemjöl
50 g smör
en skvätt kallt vatten

ca 200 g stekt köttfärs kryddad med tacokrydda
1/2 paprika
ca 1 dm purjolök
4 anansringar
5 st pepproni
1/2 dl tacosås
en burk creme fraiche
ca 1 dl ost av något slag

Börja med pajdegen. Finfördela smöret och knåda ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform modell något mindre, ca 20 cm i diameter. Ställ i kylen i 20 min. Förgrädda sedan i 10 min i 200 grader.

Skär paprika, purjo, ananas och pepperoni i mindre bitar. Rör i ihop med tacofärsen. Blanda i tacosås och creme fraiche. Häll blandningen i pajskalet och toppa med ost. In i ugnen i ca 30 min i 200 grader. Klart!

Servera med en sallad till. Jag hade ungefär 3 ruccolastrimlor och ett isbergssalladsblad...


Alltså, OJ vilken handling det blev igår. Man kan säga att det var tur att bilen denna vecka (äntligen) är lagad, för det blev många kassar... Men nu är vi på banan igen och behöver inte äta potatissoppa och spagetti till lunch längre, för ja, det var gårdagens lunch. Funkade men var ingen höjdare kan man säga...
 
Hur som helst, lite julhandling blev det också såklart. Russin, mandlar mandariner, lite bakingredienser och såklart glögg! Bland det viktigaste på julen. Både doften, smaken och själva känslan av en kopp rykande het glögg i handen. Mmm! Den vanliga glöggen är ju en klassiker, men jag provar gärna andra smaker också. Blossas vita glögg gillar jag riktigt mycket (även god kall!) och lingonglögg är en annan favorit. Jag har en vän som gör sin egen lingonglögg och det är den godaste glöggen som finns! Alldeles lagom syrlig av lingonen men ändå söt med den tradtionella glöggsmaken.

Men är man inte så kreativ av sig finns det förstås varianter att köpa. Jag hittade bl a Dufvenkroks glögg med blåbär och lingon. Tror det kan vara riktigt gott. Men mest nyfiken är jag på Kiviks äppelglögg med apelsin och saffran (!). Alla julsmaker i ett verkar det som, spännande! Jag får återkomma med smakbetyg på sorterna när en provsmakning är gjord!


Någon är nyfiken på det här med advent.

Eftersom vi bor på ett föredetta höloft (i en lada) finns det flera höluckor som nu är ombyggda till "golvfönster". Mysigt och framförallt perfekt om man är katt och gillar att sitta och spana ut. Och det gillar Jim! Men här är det nog mest adventsljusstaken som är spännande.


Puh, nu är vi redo för advents- och julemys. Det gapade faktiskt helt tomt på både värmeljus, långa ljus och servetter här hemma. Inte okej såhär i höst/vintermörkret då såna förnödenheter är absolut nödvändiga. Så en räd till IKEA med bästa (och billigaste!) ljusen gjordes härom kvällen. Att man sen kan äta kvällsmat i form av 5-kronors-korv är ju heller inte helt fel... En IKEA-tur när den är som bäst.

Klassiska IKEA-köp. Finns det någon som handlar där utan att få med sig minst ett paket servetter eller värmeljus?

Jag tycker ljus är så fina så jag låter dem ligga framme i korgar eller burkar.


Åh, nu är det äntligen adventshelg!Bästa tiden på året är här. Som jag har längat efter denna fredag! Hemmet är storstädat in i minsta vrå, all tvätt är tvättad och kylskåp och skafferi påfyllt, så nu ska jag njuta av att pynta och fixa här hemma. Julblommor är inhandlade och advent/jullådorna är hämtade från vinden. Jag har fått upp adventsljusstakar och stjärnor i fönstret och nu håller jag på med detta:


Fix med blommor, mossa, lingonris och granris som ska bli fina blomsterarrangemang och en dörrkrans. Den här sorterns pyssel är bland det roligaste jag vet, så jag njuter verkligen för fullt av denna tid.
 


Jul, när det gått lite för långt. Eller vad sägs om...

...pepparkaksfil (två sorter!)...


... och blå- och rosaglittriga julstjärnor?!

Någon måtta får det väl ändå vara på att modernisera julen och klämma in den precis överallt. Hm. Jag håller mig i alla fall till vanliga pepparKAKOR och röda eller vita julstjärnor.


Nu svämmar det fullkomligen över av julspecialnummer av olika tidingar i butikerna. Kul! Ett perfekt sätt att komma i lite julstämning och hitta inspiration till alltifrån bästa knäcken och snyggaste julklänningen till finaste julmarkanden eller pyssligaste julpyntet. Jag fick hem senaste Hus & Hem i brevlådan härom dagen som är fullspäckad med julpyntade hem och julklappstips. Härlig eftermiddagsmysläsning!



Med denna tårta vill jag hälsa GRATTIS till min fina kusin Moa som idag fått världens ljuvligaste lilla knyte. Mamma upp i dagen. Kram till lill-familjen!



Egentligen tycker jag att frukosten är bland de bästa måltiderna på dagen, men ändå burkar jag bara tugga i mig en tallrik fil med müsli på vardagarna. Jag har ingen ork eller lust att fixa till något roligare (eller godare!) än så, men det tar jag igen på helgerna.Då är det i vårt hem lag på att äta lång mysfrukost placerad i soffan med tända ljus och då är det ingen tråkig fil som gäller. Gott bröd, olika pålägg, juice, te, kanske någon frukt eller en smarrig yoghurt. I söndags tog vi dock frukosten till ytterligare en nivå med bacon, äggröra, rostat bröd och varm choklad med vispad grädde. Ni hör ju själva vilken start på dagen, ljuvligt! Riktig lyxfrukost som vi stod oss på lääänge.
 


Lycka som student- när Willys säljer Brämhults juice för halva priset! Problemet blev bara vilka sorter vi skulle köpa av alla smarriga smaker som finns. Vi enades till slut om att välja varsin och fästmannen valde äppeljuice (hurra vilket roligt alternativ bland alla roliga sorter...) och jag slog till på blåbär/svartvinbär. Otroligt god och läskande! Smakar som att man dricker rena vitaminer.



Och denna varma choklad mina vänner, den består då rakt inte av något O'boy-pulver. Nej, den är faktiskt gjord efter ett recpet som gått i generationer. Min mamma drack choklad på det här sättet när hon var liten, vilket även jag gjorde som barn och även jag kommer såklart att föra vidare knepet hur man gör den godaste drickchokladen till mina barn. 

Man behöver:
kakao
strösocker
vispgrädde
mjölk

Blanda kakao och socker i en kopp, lite mer kakao än socker. Rör i ovispad grädde tills det blir en tjock chokladsmet. Här kan man med fördel stanna upp i blandandet och äta upp större delen av chokladsmeten, för det är ohyggligt gott! Det sa faktiskt mamma, när jag var liten, att man fick göra.

Så, när man ätit upp det mesta är det dags att blanda en ny omgång, och denna gång låter man smeten vara kvar i koppen. Därefter värmer man mjölken och slår över chokladkrämen och rör tills det löst sig. Vill man lyxa till det ytterligare (förslagsvis på julaftons morgon eller på födelsedagsmornar) så toppar man chokladen med en klick vispad grädde.

Varm choklad gör sig extra bra till ostsmörgåsar, raggsockor och värmeljus.


Runt jul kommer det ju alltid en massa julvarianter av ja, det mesta ätbara. Godis, glass, choklad, kakor och jag vet inte allt. Marabous vita choklad vintervit, GB's glass Sandwich med både saffrans och pepparkakssmak, Ballerina pepparkaka, Delicatos pepparkaksrullar och Ahlgrens bilar fast i form av julgranar är bara några exempel. Kul tycker jag som gärna provar nya varinater på godsaker och som älskar både saffran och pepparkakskryddor!

I år har även Fazer julifirerat sig genom att skapa Dumle Gingerbread, alltså med smak av pepparkaka. Dumle är ju fantastiskt gott i sig men pepparkakstouchen var verkligen inte fel. En kryddig eftersmak av pepparkaksdeg som blandades med chokladen, mm... Väl värd att prova, en ny julfavorit för mig!


En skål med Dumle Pepparkaka som tog slut i en rasande fart i helgen.


Pizza är väl ändå en riktig fredagsklassiker. Jag tycker nog att all pizza är god egentligen, men min favorit när det gäller köpt pizza så är det helt klart Vegetariana, den äter jag alltid. Massa godsaker som oliver, lök, paprika, majs, kronärtskocka, tomat mm. Men om jag gör pizza hemma gillar jag att variera mig och blandar gärna pålägg hej vilt.

Ikväll blev det två sorter; en klassisk hawaii med skinka och ananas och en lite annorlunda men UNDERBAR variant med creme fraiche, getost, honung och ruccola. Åh så gott. Den sistnämnda har jag fått idén till ifrån favoritrestaurangen Bakfickan hemma i Dalarna som har en pizza som heter Geten, med just dessa pålägg. Egentligen "ska" det vara  bacon på också, men då vi ätit bacon tills vi storknat här hemma senast veckorna (5 kr/paket för ekologiskt bacon på Ica Maxi för ett tag sen...) så hoppade jag över det. Det är också från denna restaurang jag fått tipset att byta ut tomatsåsen mot ett tunt lager creme fraiche. Det är verkligen kanongott! Blir en helt annan typ av pizza och smakerna på ingredienserna kommer fram mycket mer när allt inte bara smakar tomatsås. Så testa!

Getostpizza med honung som ringlats på efter gräddning och toppat med en näve ruccola.

Ikväll testade jag ett nytt recept på pizzadeg, från Leila Lindholms bok One more slice. Riktigt gott med mjukfrasiga kanter. Jag hade inget durumvete hemma, så jag körde på bara vetemjöl och det fungerade också bra. Tomatsås finns det ju många färdiga varianter av och det funkar ju bra, men att göra sin egen är inte svårt alls.

Pizzadeg
(räcker till två bakplåtsstora pizzor)
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
1 dl durumvetemjöl

Smula jästen och lös upp den med vattnet. Blanda i olja, socker och salt. Rör i det mesta av mjölet och rör till e smidig deg. Låt jäsa 45 min och kvala sedan ut till två stora rektanglar och lägg på plåtar, gärna med bakplåtspapper.

Tomatsås
1 förpackning krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1 tsk oregano
1 tsk basilika
en nypa strösocker
salt och svartpeppar

Blanda ihop allt och mixa gärna med stavmixer till en slät sås, så blir det lättare att bre ut.

Sen är det bara att häva på allt man gillar på pizzorna och toppa med god, riven ost. Eller varför inte mozzarella i skivor, eller en smulad god mögelost? In i ugnen på max-temperatur (pizzor vill ha det VARMT!) i 5-7 min.

 
Vad vill ni helst ha på eran pizza?


Åh så skönt med fredag. Det har varit struligaste veckan på länge med trasig bil, trasiga cyklar, novemberruggigt väder, trötthet och jag vet inte allt. Nu tar jag helg från allt krångel och tänker knappt sätta foten utanför dörren på hela helgen. Och med kylskåpet äntligen påfyllt (storhandling på två halvtrasiga cyklar i duggregn...), en hög olästa böcker och trevligt sällskap ska nog inte gå någon nöd på mig.


Dagens fredagsfika. Hembakt bröd med rökt skinka och gurka, grönt te och en bit banankaka som låg och tinade. DN, tända ljus och filt på det. SKÖNT.

Trevlig helg på er!


Jag har helt glömt bort att visa vilken fin present min syster hade med sig till fästmannen på hans födelsedag förra veckan. Pysslig och fiffig som få, det måste ligga i generna!

En godisbukett! Färgglada gelégodisar uppträdda på träpinnar med ditlimmade blad i grönt papper. Så himla bra idé!

Både snyggt och gott. En riktigt uppskattad present som jag verkligen kan tipsa om nästa gång ni behöver en bra "gå-borts-present". Det här slår alla chokladaskar och krukväxter med hästlängder.


Tänk att det är första advent redan nästa helg! Hösten har verkligen sprungit iväg och även om jag verkligen gillar hösten så tackar jag inte nej till advents- och julemys snarast. Sommar och sol i all ära, men får jag välja favorittid på året så blir det helt klart julen. Kan det ha något med att göra att jag heter Julia och är född i mellandagarna...? Hur som helst så tycker jag nog att precis allt är fantastiskt med julen. Maten, såklart! Julskinka, sill, vörtbröd, köttbullar, dopp i grytan (jajemän, en favorit!), rödkål... Och alla godsaker som lussekatter, pepparkakor, fruktkaka, kola, knäck, glögg, skumtomtar, julmust... Och pysslet med julkort, paket och pynt. Och musiken, ljusen, blommorna (hyacinter!), granen och bara hela STÄMNINGEN! Ljuvligt. Och om knappt en vecka är det dags för allt.

Ljuvligt doftande hyacinter...


...sprakande brasor i kaminen...


...paketinslagning...


...världens bästa julgodis- lakritsknäck...


...gnistrande snölandskap (om det nu blir någon snö?)...


...julgodisstök...

...en glimmande gran som lyser upp vilket vintermörker som helst...


... och katter som njuter av adventsljusstakarnas sken.


Som jag tidigare nämnt har det varit mycket paket i omlopp på sista tiden, så även i torsdags. Nog för att insidan alltid är det viktigaste, även i detta fall, så tycker i alla fall jag att det är roligt med paket där även det yttre är tilltalande, inte bara innehållet. Fästmannens presenter fick gå i tema svart och vitt + lite lila och ljusblått.
Mitt bästa pakettips, som jag själv nästan alltid använder mig av, är att under snöret lägga en remsa av något annat papper. Aningen ton i ton med omslagspappret eller som en snygg kontrast. Båda funkar lika bra och skapar en snygg effekt och ger lite mer "liv" i paketet. 



Förutom tågtårta serverades det även två sorters kakor igår. Riktiga klassiker som uppskattas av ja, alla! Chokladbollar och chocolate chip cookies. Den första sorten gjorde jag med en liten twist- mintchokladbollar. Återigen var det mitt fantastiska mintchokladpulver som gjorde jobbet. 1,5 msk kakao + 1,5 msk mintchokladpulver i smeten gjorde chokladbollarna ljuvligt goda. Jag gissar att det går lika bra med några droppar pepparmintsextrakt också, och det finns ju i vilken välsorterad matbutik som helst. Så nästa gång ni rör ihop lite chokladbollar, prova detta! 

 

Chocolate chip cookies på glasfatet och små mintchokladbollar i skålen.
 

Och receptet på riktigt knapersega och chokladiga chocolate chip cookies kommer här:

Chocolate chip cookies (ca 24 st)
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ekologiskt ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g choklad av valfri smak (se nedan)
1 st lime, skalet
skal av 1 lime
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ekologiskt ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
150 g choklad (jag blandade mörk och ljus)

Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, cirka 10 minuter.

Blir det någon choklad över så är det både gott och snyggt att doppa kakorna till hälften i smält choklad.
 


Jag fortsätter på kalastemat. Fästmannen har inte bara jobbat på tåg i många år utan är också en riktig tågfantast och gillar tåg i alla dess former, så vad var tårtan i form av om inte ett tåg? Såklart! Jag som gillar att baka så mycket tycker att det är kul med lite utmaningar, och det var det verkligen att få till en god och tågliknande tårta. Men det gick, och resultatet blev riktigt uppskattat!



Bottnarna har jag gjort enligt detta recept men bakat i en avlång bakform. Denna har jag sedan delat i fyra bitar; tre lite större som är grunden till loket och de två vagnarna och en lite mindre bit som är "hytten" på loket (denna lade jag bara på och "limmade" fast med lite vaniljkräm). Alla bitarna har jag fyllt med skivade jordgubbar + grädde och vaniljkräm (recept på hemmagjord sådan HÄR). Tänk på att en tårta blir godast om den läggs ihop dagen innan den ska ätas, så att den hinner safta till sig.

Bitarna är sedan spacklade med vispad grädde och täckt med mandelmassa som jag färgat grön och kavlat ut. Därefter var det bara det roligaste kvar; dekorationen! Här har jag gått loss med Pollygodisar som last, rött gelégodis som lysen, runda mintkakor (finns i lösviktsgodis) som hjul, chokladfingerkex som räls +  non stop, strössel och tårtljus. Och voila, en tågtårta!


Att göra "figurtårtor" är himla roligt och inte så svårt som det kanske ser ut. Det krävs nog mest lite tålamod och fantasi för att få till det. Dessutom går det ju att variera i det oändliga och göras väldigt personliga, och det är ju alltid roligt!


Som avslutning på födelesdagen åt vi smörgåstårta till middag. Och tänk att denna knasiga blandning av mat kan vara så otroligt gott! När jag stod och gjorde smörgåstårtan tänkte jag på hu många smörgåstårtor jag faktiskt gjort i mitt liv. Då jag har tidigare jobbat med catering/café, i närmare 2,5 år, så har det blivit några stycken, och när jag började närma mig 1000-tal så slutade jag försöka räkna. Jag har helt enkelt gjort en himla massa smörgåstårtor genom åren! Men trots det är jag varken trött på att äta eller göra smärgåstårtor. Kanske för att det är så lätt att variera och går att göra på så många sätt. Stora tårtor, små bakelser, runda, fyrkantiga och med både olika fyllning och olika dekoration.


Grunden i smörgåstårta är ljust bröd, typ formfranska/rostbröd. Kantskär dessa och lägga ut så många som behövs på ett fat/bricka/skärbräda. Sen är det bara att varva två eller tre lager bröd med goda fyllningar och sedan toppa hela skapelsen med en massa godsaker.

Denna gång blev det tre fyllningar;

- Ost och skinkröra. Jag blandade ca 2 dl creme fracihe, 3 msk majonäs, 3 msk bostongurka, hackad rökt skink, hackad ost + salt och peppar.

- Mimosasallad och skinka. Jag gjorde en enkel variant med samma creme fraiche-blanding som ovan men utan bostongurka, skinka och ost. Istället hackade jag ner skalad, skinnfria clementinklyftor.

- Skagenröra. Här blev det köpt, men en enkel variant är creme fraiche+majonäs+räkor+dill+salt och peppar.

Sen finns det ju förstås en himla massa goda fyllningar man kan använda. Tonfiskröra (köpt eller egengjord), leverpastejsröda (blanda ut med bostongurka+ lite grädde så blir den lättare att bre), laxröra (creme fraciche+ majonäs+ finhackad kallrökt lax+ dill+ salt & peppar) osv. Man tar det man tycker är gott helt enkelt!

Sen är det dags att klä in smörgåstårtan och runt om tårtan kan man ha ovanstående creme fraiche-blanding eller vispad grädde+ lite majonäs eller gräddfil+ creme fraiche eller vad man nu gillar. Det är inte sådär vansinnigt noga. Att lägga ihop och "spackla" tårtan bär verkligen göras dagen innan för att tårtan riktigt ska kladda till sig och bli riktigt smarrig.


Sen kommer det bästa monentet; pyntet! Här kan man ta allt man tycker är gott i form av pålägg, kött och skaldjur, grönsaker, frukt, kryddor (dill, persilja, basilika) och annat tjusigt. Jag hade denna gång huvudsallad runt kanterna (ostskivor eller hackad dill/persilja är också bra alternativ), ostrullar, skinkrullar, kokt ägg i klyftor, gurka, tomat, apelsinklyftor, passionsfrukt, limeskivor, vindruvor, citronmeliss och höstens allra sist ringblommor (ja, de blommar än!).

Det mesta blir ju gott ihop, så det går att blanda hej vilt tycker jag. Lägg i tjusiga mönster eller bara vräk på, det gör man som man vill! För gott, det blir det oavsett.


Fästmannen min har en förkärlek till yoghurt med müsli, han kan nog äta en liter om dagen. Så till födelsedagsfrukosten igår hade jag köpt smarrig jordgubbsyoghurt och till det gjort egen granola. Man skulle väl kunna säga att det är en blanding mellan kakor och müsli, eller en hemmagjord variant på frukostflingan "Start". Hur som helst, väldigt gott och väldigt sött! Så här gör man:

Granola
1 liter havregryn
1 dl flytande honung (eller vanlig honung som man mikrar till flytande konsistens)
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl muscovadosocker eller farinsocker
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Blanda honung och rapsolja och rör ner sockret, vaniljsockret och saltet. Blanda med havregrynen och bred ut den smuliga massan i en långpanna. Rosta granolan i 150 grader varm ugn i 20-30 minuter. Rör om lite då och då med en sked så att allt rostas jämnt. Ta ut, dela de större klumparna i mindre bitar och låt svalna. Skär aprikoserna i småbitar och blanda ner dem och russinen. Förvara torrt i burk med lock.
Läs mer: http://sotasaker.com/granola/#ixzz1dPRbdqwn
Blanda honung och rapsolja och rör ner sockret, vaniljsockret och saltet. Blanda med havregrynen och bred ut den smuliga massan i en långpanna. Rosta granolan i 150 grader varm ugn i 20-30 minuter. Rör om lite då och då med en sked så att allt rostas jämnt. Låt svalna och förvara sedan i burk med lock.

Mysfrukost med tekakor, yoghurt med granola, juice och kaffe.


Igår var det kalas dagen lång för fästmannen som fyllde år. Födelsedagsmorgon med sång, paket och god frukost, kalafika och besök på eftermiddagen med kakor och tårta och sen smörgåstårtemiddag som avslutning. Vilken dag! Att få baka, fixa pch pyssla till kalas och fester är nog bland det roligaste som finns. Jag är en riktig kalasfantast! Det är ju verkligen tillfällen då man får chansen att gå loss totalt på bakverk och pynt i alla former. Synd att det inte är så ofta bara. Som jag sa till fästmannen igår kväll efter alla kalasigheter; "Kan du inte fylla år flera gånger om året?" För även om det är himla roligt att själv fylla år så är det ju ändå allra roligast att få uppvakta och överraska andra.


Vimplar är både fint, festligt och enkelt att göra. Dessa snodde jag ihop strax innan gästerna dök upp igår. Man kan ju såklart sy "riktiga" vimplar i tyg, men fina papper tycker jag går minst lika bra. Det är bara att klippa ut en triangel i ett stadigt papper och sedan använda som mall när man klipper ut resten av vimplarna. Jag har tagit lite olika presentpapper och klippt bitar ur. Sen är det bara att fästa dem på ett långt snöre. Jag häftade fast mina med häftapparat, men lim eller tejp funker precis lika bra.


Appropå pyssel så har jag länge gått och suktat efter nya fina tusch- och färgpennor på Panduro. Men närmare 30 kronor styck tycker jag är lite i dyraste laget och har harvat på med mina gamla pennor som sjunger på sista versen. Gissa då om jag blev glad när jag dök på ett 10-pack gelépennor i 10 olika färger för 27 kr (!!) på Ö&B? Jag har provat pennorna och alla färgerna är kanonsnygga och i alldeles lagom tjocklek att skriva snyggt med. Hurra vad bra!



Förutom pennorna gjorde jag ytterligare ett riktigt fynd som jag nog jublade ännu mer över. Jag har letat efter en liten springform (form med löstagbar kant) länge nu. På loppisar, butiker och på nätet, men de få jag har hittat har varit så dyra. Jag vill ha en liten form, ungefär hälften av en vanlig form, så att man kan baka mindre kakor, pajer och tårtor som passar när man är lite färre. Och vad fanns inte på Ö&B? Jodå, en liten springform för den nätta summan 39 kronor.



Storleken kanske inte syns så tydligt...


...så här är en jämförelse. Den stora formen till vänster och lillen till höger.

Nu vill jag baka!


Ett litet tisdagshej från Katten som mest ligger ihoprullad på sängen och småsnarkar nuförtiden. Inte helt fel såna här ruggiga höstdagar.



Nu är verkligen höstrusket över oss. Här har det varit gråttgråttgrått i precis en vecka nu. Förra måndagen kikade solen fram en sväng men sen dess har det varit mulet, grått, blåsigt och bara allmänt hösteländigt. Då får man verkligen göra vad man kan för att mysa till det inomhus, med tända ljus till exempel. 



Två nya ljuslyktor pryder bänken under tv:n och sprider ett mysigt ljus, speciellt den röda. Den hittade jag på loppis förra veckan, men jag har sett att den kommer från Lagerhaus från början och finns att köpa där nu. Riktigt fin och passar lika bra som ljuskopp som godisskål. I jul tänker jag mig den full med knäck!



Den andra ljuslyktan, som också har små "taggar" utåt kommer från världens bästa café med inredningsbutik Fröken Brogrens veranda. 40 kr, ett kap!


Det har varit mycket paket i omlopp på slutet. Kompisar som fyller år, svägerskor som också blir äldre, 3-årsdag för mig och fästmannen och nu närmast fästmannens födelsedag. Och detta gillas såklart, både att få en chans att fira och kalasa till det, pyssla och att få slå in tjusiga paket.


Tema grönt till svägerskan. Hjärtpapper från Lagerhaus, enkelt papperssnöre och ett kort gjort med kartongbitar, paljetter och färgpennor.

Grattis!

Och tema rosa till en vän, som faktiskt inte fått sitt paket än. Så Kajsa, om du läser detta så vet du vad som väntar! Vitt på vitt-mönstrat papper med lite glans, en bit blommig tapet och ett rosa snöre. Klart!

Åh vad jag längtar efter julen nu med alla paket och kort man får pyssla ihop då. Bara tre veckor till advent nu!



I helgen hade vi härligt besök av svägerska med pojkvän, och efter tre timmars bilfärd är man ju väl värd ett gott fika, så vi bjöd på saftig banan- och chokladkaka. Oj så gott! Banankaka är en av mina absoluta favoriter, och att köra i en hackad mjölkchokladkaka i smeten var verkligen inte fel... Så gott att jag döper receptet till Världens godaste banankaka, så att ni förstår att ni bara måste testa detta.

 
100 gram smör (eller margarin)
3 dl socker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 st bananer
0,5 dl kallt kaffe
Världens godaste banankaka
100 gram smör
3 dl socker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 st bananer
0,5 dl kallt kaffe
100 g mjölkchoklad

Rör smör och sockret poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel och blanda i. Mosa bananerna och tillsätt med i smeten tillsammans med kaffet och grovhackad mjölkchoklad. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60 minuter och låt svalna i formen.

Ät och NJUT! Skulle det mot all förmodan bli något kvar av kakan så förvara den i kylskåp så håller den sig god i 2-3 dagar. Sen går det förstås bra att frysa den.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se