Idag kommer min kära vän Rättsvetaren och fikar hos mig i solen (förhoppningsvis, vädret har varit lite svajigt idag) och då ska vi provsmaka mina nybakade chokladgrottor och blåbärsgrottor med choklad. Visst låter det gott? Inne i Linnéas Skafferi hittade jag nämligen ett recept på hallongrottor med choklad och fixade om det lite så att det dels blev en sort med bara choklad, och en med blåbär och choklad.


Blåbärs/chokladgrottor (25 st)
125 g smör
3/4 dl socker
3/4 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjöl
½ dl vaniljsåspulver

 

ca 1 dl blådär
socker

100 g mjölkchoklad

 

Rör ihop smör, socker, bakpulver och mjöl och ha till sist i vaniljsåspulvret. Allra enklast är det att köra allt i en matberedare om man har det, men det går förstås bra för hand också. Gör runda bollar av kakdegen och lägg i småbrödsfomar (såna pappersformar som har storleken mellan knäckform och bullform, ungefär) Gör dem inte allför stora då de jäser en del. Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av ett finger och fyll hälften av kakorna med blåbären blandat med lite socker, låt resten vara "tomma". Grädda sedan kakorna i ca 15 minuter i 175 grader.

 

Hacka chokladen medan kakorna är i ugnen och när de är färdiggräddade fylls de tomma kakorna med chokladhack så att hålet fylls igen, och resten av chokladen strös över blåbärskakorna. Låt svalna. De avnjuts bäst sedan med ett glas saft i solen!

 

Chokladgrottorna har jag dekorerat med en non-stop.

 

Blåbärsgrottor med smält choklad, mmm...

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se