Rabarberkaka

Nu är det verkligen rabarberns tid och recepten för olika sätt att avnjuta denna växt (som faktiskt räknas som ört!) är oändliga. Kräm, saft, marmelad, paj och jag vet inte allt. Idag blev det i alla fall en himla god och sötsyrlig rabarberkaka med mandelmassa till söndagsfikat igår.

Dock fanns det inte en smula mandelmassa hemma och då jag ville verkligen göra denna kaka så fanns det inget annat sätt än att göra en egen mandelmassa. Såklart hade jag kunnat åka och handla, men idag befann jag mig hos mina föräldrar som bor en bra bit ut på landet, och då är det ett helt projekt att ta sig till en affär. Och jag har länge velat testa att göra egen mandelmassa, så detta var ett ypperligt tillfälle att testa!

Rabarberaka (8-10 bitar)

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 100 g rabarber
  • 100 g mandelmassa

Smält smöret, ta kastrullen från platten och rör ner socker, ägg, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skölj och skiva rabarbern tunt och fördela över smeten. Riv mandelmassan grovt och strö över smeten. Rör runt lite med en gaffel i formen så att allting blandar sig. In i ugnen i 175 grader i 25-30 min.

Njut med vispad grädde eller vaniljglass och allra helst utomhus- på picknickfilten, i trägården eller på balkongen. Och här komer receptet på mandelmassan, om ni blir sugna på att testa.

Mandelmassa (ca 200 g)

  • 1 ½ dl sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • en skvätt vatten

Skålla mandeln genom att låta den ligga i kokhett vatten några minuter, sedan är det bara att pilla loss skalet. Kör mandeln, sockret och lite vatten i en mixer/matberedare eller med stavmixer i några minuter tills det blivit en tjock och jämn massa. Klart! Nästan enklare än att köpa färdig mandelmassa i affären, eller hur?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search