Nu är det verkligen rabarberns tid och recepten för olika sätt att avnjuta denna växt (som faktiskt räknas som ört!) är oändliga. Kräm, saft, marmelad, paj och jag vet inte allt. Idag blev det i alla fall en himla god och sötsyrlig rabarberkaka med mandelmassa till söndagsfikat igår.

 

Dock fanns det inte en smula mandelmassa hemma och då jag ville verkligen göra denna kaka så fanns det inget annat sätt än att göra en egen mandelmassa. Såklart hade jag kunnat åka och handla, men idag befann jag mig hos mina föräldrar som bor en bra bit ut på landet, och då är det ett helt projekt att ta sig till en affär. Och jag har länge velat testa att göra egen mandelmassa, så detta var ett ypperligt tillfälle att testa!

 


Rabarberaka (8-10 bitar)
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g rabarber
100 g mandelmassa

Smält smöret, ta kastrullen från platten och rör ner socker, ägg, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skölj och skiva rabarbern tunt och fördela över smeten. Riv mandelmassan grovt och strö över smeten. Rör runt lite med en gaffel i formen så att allting blandar sig. In i ugnen i 175 grader i 25-30 min.


Njut med vispad grädde eller vaniljglass och allra helst utomhus- på picknickfilten, i trägården eller på balkongen.


Och här komer receptet på mandelmassan, om ni blir sugna på att testa.

Mandelmassa (ca 200 g)
1 ½ dl sötmandel
1 dl strösocker
en skvätt vatten

Skålla mandeln genom att låta den ligga i kokhett vatten några minuter, sedan är det bara att pilla loss skalet. Kör mandeln, sockret och lite vatten i en mixer/matberedare eller med stavmixer i några minuter tills det blivit en tjock och jämn massa. Klart! Nästan enklare än att köpa färdig mandelmassa i affären, eller hur?

 

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se