Nu har jag varit krasslig ända sen i söndags och börjar bli riktigt trött på det, så igår ignorerade jag halsont och nysningar och svängde ihop en sats med muffins. Jag har fortfarande både blåbär, skogshallon och rabarber kvar i frysen sen i somras så det börjar blir dags att göra slut på dem så att det finns plats för årets skörd. Så muffinsen fylldes med hallon och rabarber och blev kalasgoda!

Mitt bästa muffinsrecept när det gäller bär/fruktmuffins finns i Sju sorters kakor. Dessa muffins blir kompakta och otroligt saftiga och aldrig torra och smuliga som muffins ofta blir.

Bärmuffins (ca 12 st)
100 g mjukt smör
1 ½ dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk eller mjölk
ca 2 dl bär eller frukt

- Rör smör och socker poröst.
- Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning.
- Rör i vätskan.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. (Obs! Vispa inte i mjölblandingen utan rör försiktigt ner den. Då blir muffinsarna höga och fina med lite luftbubblor i.)
- Klicka ut smeten i fina formar och ställ gärna i en muffinsplåt, annars krävs lite stadigare formar t ex liknande dessa avsedda för amerikanska muffins.
- Gör en liten grop i mitten av smeten och lägg i bären. Rör runt lite i formen så att det blandar sig.
- Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 min.

Fina formarna kommer från Lagarhaus, som har massvis med saker som gärna skulle få finnas i mitt skafferi.


Efter bakningen hoppade jag upp på cykeln med ett gäng muffinsar i cykelkorgen och trampade hem till min vän Musikalälskaren. Där kastade jag mig i hennes rosa soffa och lät mig serveras både hembakade chokladbollar och en stor balja med te förutom mina medtagna muffinsar. En perfekt sysselsättning en blåsig och snorig onsdageftermiddag!


Chokladbollar, en av mina topp-tio-bästa-bakverk. Jag måste göra en sådan lista!

Vilka är era bakverksfavoriter?

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se