Något jag verkligen gillar är kok- och kakböcker, och som den loppisfantast jag är så tycker jag att det är extra roligt med gamla sådana. Helst ska det vara riktigt gamla böcker, gärna från 50-talet eller tidigare som har kolorerade bilder. Jag har en liten samling med ljuvliga gamla kakböcker som jag har ärvt av min farmor som var helt otrolig på kakbakning. Det roligaste med dem är att det här och var står små anteckningar till recepten med små tips och ändringar. Mycket charmigt! Men jag letar vidare till min samling, och idag när jag var inne på Örebros finaste antikaffär Kavalkad där man skulle kunna handla sig pank hittade jag två kalasfina små böcker för en tjuga styck.

Hembakning- råd och recept med Mazetti bakpulver

Här finns recept på solskenskaka, mormors kaffekringla, frukttoppar och möra vetekäx. Det låter ju så gott, jag måste nog prova allt! Återkommer med resultat.


Modern (!) bakning- handbok i bakpulverbak (från 1941)


"Om Ni en kväll har gäster hemma, som skola stanna till en liten supé eller till en enkel vickning, så överraska  dem med att bjuda på färska, nybakade scones direkt ur ugnen och så snabt gjorda, att knappast någon lägger märke till, att Ni varit frånvarande."

 
Fina reklambilder på baksidan av böckerna. Tänk vad fin reklamen var förr!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se