Jag tycker att det bästa med en middag är efterrätten, och en dessert jag aldrig tröttnar på är klassikern pannacotta. En gräddig, underbar liten skapelse som kan antingen ätas som den är eller smaksättas på olika sätt, allt ifrån lime och vit choklad till kaffe och kakao.

 

Klassisk pannacotta (4 port)

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

- Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
- Koka upp grädde och socker i en kastrull.
- Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter.
- Låt grädden svalna. Rör ner vaniljsockret.
- Fördela grädden i 4 portionsformar eller glas.
- Låt stelna i kylen minst 3 tim.
- Servera pannacottan direkt ur formen eller själp upp den på ett fat.
- Servera med med bär eller frukt som gör rätten lite lättare och fräschare, t ex hallon, blåbär eller mango.

Variant på pannacotta; gräddfilspannacotta- min favorit!

2 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl socker
3 dl gräddfil

- Blötlägg gelatinbladen 5 min.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Koka upp grädde, vaniljfrön och socker.
.- Rör ner gelatinet och sedan gräddfilen.
- Häll upp i glas/formar och låt stelna i kyl ca 3 tim.
- Servera som ovan.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se