Nu är vi mitt uppe i student- och skolavslutningstider och det blir brukar bli många tillfällen att bjuda på fika. Något som är himla trevligt och gott att bjuda på när det vankas kalas är cupcakes. Roligt att göra, och alla får sin egna lilla "tårta"- lyxigt! När syrran tog studenten gjorde vi cupcakes i tre olika varianter- hallon, citron och choklad- så att alla fick välja sin favorit, eller smaka av alla tre, såklart!


Hallon/citroncupcakes
(12 st)
100 g mjukt smör
1 ½ dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 dl hallon eller skal och saft av 1 citron

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning och rör i vätskan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. (Obs! Vispa inte i mjölblandingen utan rör försiktigt ner den. Då blir muffinsarna höga och fina med lite luftbubblor i.) Välj smaksättning och rör i antingen hallon eller citronskal och saft. Klicka ut smeten i fina formar och ställ gärna i en muffinsplåt och grädda sen mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 min. Låt svalna.

Citronmuffins med citronfrosting dekorerad med citronskiva och guldströssel.

 

Hallonmuffins med rosa glasyr, hallon och färgglatt strössel.


Chokladcupcakes (kladdkakemuffins)
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min. Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet.

 

En riktig chokladdröm- chokladmuffins med chokladtopping, godis och strössel.

 

Frosting (till alla tre sorter)

60 g mjukt smör

5 5 dl florsocker
1 1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost

Choklad: kakao till färg och smak är lagom
Hallon: Röd karamellfärg
Citron: Gul karamellfärg och citronsaft från ½ citron (kan behövas lite mer florsocker för att få frostingen fast)

Rör ihop frostingen till en slät kräm. Välj karamellfärg/kakao beroende på muffinssort. Bred eller spritsa den över muffinsen och dekorera med hallon/citronskivor/godis och kanske lite strössel.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se