Oj vad tiden rusar iväg! Midsommarhelgen är redan förbi och här i Dalarna går vi nu in i festivalveckan istället. Peace & Love-festivalen i Borlänge började idag och nu är det fullt festival-ös resten av veckan. Härligt! Något av det bästa med festival är ju förutom all musik och den trevliga stämningen all god mat som finns att köpa. Fish and chips, Smålandsrullar, langos och vildsvinskebab som jag ska våga mig på i år har jag tänkt. Dessvärre blir bloggandet lite lidande, men hur många sitter egentligen inne och läser bloggar dessa ljuvliga sommardagar? Inte jag i alla fall. Så ut och njut i solen och tills vi hörs igen, håll till godo med lite bilder från midsommar. Recept på smaskigheterna kommer i senare inlägg.

Midsommarlunch med sill, färskpotatis, lax, smarriga röror och små tunnbrödsrullar med rökt kött och pepparrotsröra.


Midsommarfika- rulltårta fylld med svarta vinbär och toppad med grädde, jordgubbe, minimaränger och silverkulor.


Traditionellt firande med resning av midsommarstång, spelmanslag, ringdanser och folkdräkter.



Hemma vanknades det sedan mysig middag på verandan med bästa gänget. En liten buffé med paj, kex, ost, bröd, sallad och frukt stod på bordet. Hur gott som helst!



Mmm... Ljuvlig sallad med olika salladssorter, paprika, körsbärstomater, rödlök, fetaost, gurka, vindruvor, salt peppar och olivolja.
 

Nästan godast av allt- fruktfat! Till höger paj med fetaost, bacon och paprika. Smarrig kombination!



Kall, god sås att dippa grönsaker i.


Och kvällens efterrätt; paj med hallonpannacotta som tyvärr inte alls var så god som den låter. Totalt smaklös. Receptet kommer från Arla och lanserades nu i samband med att Kesella Hallon kom ut, så se upp om ni som jag fastnade för receptet!


Och så blev det midsommardagen och nästa fest och firande drog igång.



Kvällen bjöd på grillning med en massa goda tillbehör. Hembakt bröd med Cambozola-ost. Ojoj så gott, det skulle jag nog kunna leva på.



Kvällen bjöd öven på allsång med både gitarr och dragspel- mysigt!


Och som avslutning åt vi kalasgod jordgubbstårta som jag gjorde med hela 6 (!) bottnar i för att den skulle räcka till hela gänget. En perfekt avslutning på en mysig midsommarhelg.


Glad midsommar på er! Här i Dalarna som är lite av midsommarens Mecka är förberdelserna i full gång för dagen och kvällen. Här firas midsommar i dagarna två, både idag och imorgon, så just nu förbereder jag både efterätten till ikväll som blir paj med hallonpannacotta och den obilgatorska jordgubbstårtan till morgondagens firande. Paj med pannacotta har jag aldrig gjort tidigare, så det blir spännande! Blir det lyckat så får ni såklart receptet.

Nu ska jag hoppa i sommarklänningen (och leggingsen och koftan...) och plocka en riktig midsommarbukett till kvällens dukning. Hoppas att ni får en riktigt härlig midsommarafton, regnet till trots.

Glad midsommar säger Zingo som motvilligt fått en liten krans på sig.



"Tänk vad jag skulle vara glad, om jag fick bo på pionens blad. Då skulle jag sitta alldeles nära, och titta och lukta på allt det skära..."
(från Majas alfabetssånger, bästa barndomssångerna!)

Ja, pionen är nog min absoluta favoritblomma, och speciellt denna ljusrosa variant. Inte nog med att den är så fantastiskt vacker, både som knopp och helt utslagen, den doftar ju dessutom som den godaste parfym. Undrar om det finns någon pion-parfym..?

Hemma hos mina föräldrar, där vi nu bor över sommaren, finns en hel pionrabatt full med olika sorters pioner i alla möjliga rosa nyanser. Hur ljuvligt som helst at njuta av både ute och inne i stora buketter. När jag gifter mig framöver så vill jag definitivt ha ett stort fång pioner som brudbukett, direkt från mamma och pappas trädgård!


Nu är jag inne på min sjunde sjukdag och börjar bli riktigt less på allt hostande och snörvlande. Dessutom har jag tappat rösten nästan helt, så dagarna har mest ägnats åt tedrickande, blogläsning och tystnad... Men härom dagen blev jag så less på att ligga still, så jag satte igång och bakade ett gäng småkakor. Inte helt fel att ha på lut nu när jag återigen har placerat mig i soffan med filt och ett Cougar town-maraton rullandes på datorn.


Shackrutor (ca 50 st)
100 g smör

2,5 dl vetemjöl

½ dl strösocker

½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

 

Blanda alla ingredienser förutom vaniljsockret och kakaon till en deg, gärna i matberedare. Dela sen upp degen i två delar och blanda i vaniljsocker i den ena delen och kakao i den andra. Dela vaniljdelen i två delar och kakaodelen i två delar så att du har totalt fyra degbitar. Rulla ut delarna till lika långa rullar och lägg sne ihop en ljus och en mörk rulle bredvid varandra, och sen de resterande rullarna uppe på så att det bildas ett rutmönster. Forma till rullen så att den blir fyrkantig,  rulla in den i plastfolie och lägg den kallt i 30 minuter. Skär sen rullen i 50 delar (ca ½ cm tjocka kakor) och lägg på en plåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 7-10 minuter.

 

Brysselkex är en av mina favoriter bland småkakor. Spröda och goda och tjusiga med den färgade sockerkanten. Här i en härligt syrénlila färg som man får genom att blanda röd och blå karamellfärg. (Blå karamellfärg finns numera på vanliga matbutiker bland bakingredienserna.)

Brysselkex (ca 50 st)
4½ - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin eller smör

strösocker + karamellfärg

Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn deg. Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Färga lite strösocker med karamellfärg och rulla dem i sockret. Lägg rullarna kallt ungefär 30 min och skär dem sen i skivor och lägg kakorna på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Ät de nygräddade kakorna med ett glas mjölk, eller bjud in till ett mysigt afternoon tea där småkakor av olika slag är obligatoriskt!


efterättsbuffén hade vi även tre olika sorters maränger. Chokladmaränger, lakritsmaränger och vanliga maränger med mandel. Lakritsmarängerna var helt klart min favorit, även om alla var alldeles otroligt smarriga. Och att göra tre sorters maränger är inte speciellt svårt, det är bara att dela upp marängsmeten i tre olika bunkar och sedan smaksätta varje smet med det man vill ha.

Tre sorters maränger som gick åt i ett nafs!


Maränger (30 st)
4 äggvitor
3 dl strösocker
1 dl hackad sötmandel/ 50 g smält choklad/ lakritsessens efter smak och några droppar svart karamellfärg

Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum. Dela smeten i tre delar och smaksätt varje del för sig. Klicka ut smeten i toppiga högar på en plåt med bakplåtspapper ocj grädda i 125 grader i ca 45 minuter.


Förra helgen hade vi studentkalas hemma och efter en dignande tacobuffé åt vi ljuvlig hemmagjord rabarberglass, hallonglass, tre sorters maränger och varm kolasås. Oj oj så gott! Hemmagjord glass låter mycket krångligare än vad det är. I själva verket är det busenkelt, så även marängerna. Så vill ni fixa en efterätt som både ser och smakar lyxigt, men inte tar särskilt lång tid att svänga ihop, så testa detta! Denna efterätt(sbuffé?) är dessutom väldigt praktisk då både glassen och marängerna kan göras flera dagar innan de ska serveras.

Hallonglass och rabarberglass.


Rabarberglass (6 port)
300 g rabarber
1/2 dl vatten
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Skär rabarbern i tunna skivor. Koka rabarbern i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig. Låt kallna. Vispa grädden. Blanda äggulor och vaniljsocker. Rör ner äggblandningen och rabarbern i grädden. Häll smeten i en form elle plastburk klädd med bakplåtspapper och täck med plastfolie. Frys den i minst 3 timmar. Kom ihåg att ta fram glassen ungefär 30 min innan den ska ätas, så att den inte är stenhård. Stjälp upp glassen på ett fat och dekorera gärna med bär eller blommor.

Hallonglass
Här är det samma princip som i rabarberglassen, byt bara ut rabarbern mot 300 g hallon som mixas till en puré tillsammans med ½ dl socker (inget vatten). Sen är det bara att följa ovanstående recept.

Hallonglass dekorerad med vit viol och röda pelaronier.


Kolasås (6 port)
1.5 dl vispgrädde
1 1 dl mjölk
2 2 msk strösocker
0.5 ½ dl ljus sirap
1 1 msk smör

Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull.Koka upp allting och låt det koka ganska kraftigt utan lock tills såsen är ljusbrun, ca 10 minuter. Lägg i smöret och rör om. Ringla över glassen och NJUT!

Rabarberglass, hallonglass, kolasås och lakritsmaräng. Precis hur gott som helst! Någon av alla dessa godsaker bara måste ni testa att göra.



Dagens bästa nyhet: Clara Lidström, dvs Underbara Clara ska sommarprata i P1! Hurra vad roligt! Sommar i P1 har jag lyssnat på varje sommar i en väldans massa år. Signaturmelodin som signalerar att nu är det dags att placera sig på en filt i skuggan med radion på och ett saftglas på en armlängds avstånd, mer sommar än så, ja det blir det inte! Och nu ska en av mina favoritbloggare och min stora inspirationskälla få ett helt eget sommarprogram, så himlans roligt!


Så skriv upp den 27 juni kl. 13.00 i almanackan, för då är det dags!

Listan på alla sommarpratare finns här.


Nu är vi mitt uppe i student- och skolavslutningstider och det blir brukar bli många tillfällen att bjuda på fika. Något som är himla trevligt och gott att bjuda på när det vankas kalas är cupcakes. Roligt att göra, och alla får sin egna lilla "tårta"- lyxigt! När syrran tog studenten gjorde vi cupcakes i tre olika varianter- hallon, citron och choklad- så att alla fick välja sin favorit, eller smaka av alla tre, såklart!


Hallon/citroncupcakes
(12 st)
100 g mjukt smör
1 ½ dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 dl hallon eller skal och saft av 1 citron

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning och rör i vätskan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. (Obs! Vispa inte i mjölblandingen utan rör försiktigt ner den. Då blir muffinsarna höga och fina med lite luftbubblor i.) Välj smaksättning och rör i antingen hallon eller citronskal och saft. Klicka ut smeten i fina formar och ställ gärna i en muffinsplåt och grädda sen mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 min. Låt svalna.

Citronmuffins med citronfrosting dekorerad med citronskiva och guldströssel.

 

Hallonmuffins med rosa glasyr, hallon och färgglatt strössel.


Chokladcupcakes (kladdkakemuffins)
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min. Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet.

 

En riktig chokladdröm- chokladmuffins med chokladtopping, godis och strössel.

 

Frosting (till alla tre sorter)

60 g mjukt smör

5 5 dl florsocker
1 1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost

Choklad: kakao till färg och smak är lagom
Hallon: Röd karamellfärg
Citron: Gul karamellfärg och citronsaft från ½ citron (kan behövas lite mer florsocker för att få frostingen fast)

Rör ihop frostingen till en slät kräm. Välj karamellfärg/kakao beroende på muffinssort. Bred eller spritsa den över muffinsen och dekorera med hallon/citronskivor/godis och kanske lite strössel.


När jag var liten var en av mina favoritböcker Pannkakstårtan med Pettson och Findus. Såklart dels för alla fina bilder och den söta Findus, men också för att det lät så fantatiskt gott och lyxigt med tårta gjord på pannkakor. När jag senare blev lite äldre och insåg att pannkakstårta inte bara existerade i böckernas värld utan även var möjligt att göra själv, ja då stod det ofta på önskelistan till födelsedagen, och jag tycker fortfarande att det är minst lika gott och festligt!

En variant på pannkakstårta är minitårtor gjorda på plättar som serveras som småportioner. Enkelt att svnga ihop, himla gulligt och fasligt gott!

Plättbakelse jordgubbar serverad med hjortonsylt.


Plättbakelser (ca 6 st, beroede på hur höga man vill ha dem)
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 ägg
2 msk smör

vipgrädde
sylt eller bär

Rör ihop allt utom smöret till en jämn smet. Smält smöret och häll i smeten. Stek i ett plättlagg och låt plättarna svalna. Vispa grädde och varva plättar, grädde och sylt eller bär till lagom höga bakelser. Bred grädde runt om och dekorera med något fint; bär, godis eller kanske strössel.



Nu när sommaren (äntligen!) är här finns det så otroligt mycket man kan ta till vara av det som växer ute. Ett himla fiffigt knep är att dekorera mat och annat ätbart med blommor. För det finns faktiskt en hel massa blommor som går att äta, och som till och med är riktigt goda. Varför inte dekorera en sallad med ringblommor, frysa in rosenblad i iskuber eller som jag gjorde med helgens kaka, dekorerade med syrenblommor?


Andra blommor som både är tjusiga och går finemang att äta är t ex krasse, malva, tulpaner, pelargoner, penséer och viol.


Glad nationaldag, eller vad säger man? Hoppas att ni i alla fall har haft en trevlig och förhoppningsvis ledig dag idag. Här har dagen gått i lugnets tecken med skön sovmorgon, långpromenad, lunch på verandan och korsordslösning på en filt i gräset, och kvällen fortsätter antagligen i samma stil.

Apelsinjuice med blått sugrör, jordgubbar och svenska flaggor passar fint till nationaldags-frukosten.



Igår till eftermiddagsfikat (obligatoriskt på söndagar!) bakade jag en av mina favoriter när det gäller mjuka kakor- mjuk pepparkaka! Vanliga pepparkakor tycker jag helt hör julen till, men i denna form känns det inte lika juligt och kan njutas året om.


Mjuk pepparkaka

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kryddorna och rör i mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda sen mitt i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

 
Låt svalna och pudra sen över lite florsocker innan servering.


Hej igen! Det blev ett litet uppehåll här på grund av sommarflytt till Dalarna (19 mil med en jamande katt i baksätet tog på krafterna) och på det en massa fint väder och saknade familjer och vänner att umgås med. Förhoppningsvis fortsätter sommaren så, men jag ska försöka kika in här så ofta jag kan och uppdatera er med trevligheter.

De senaste dagarna har inneburit en himla massa trevliga middagar utomhus och ett evigt fikande, precis som det ska vara på sommaren!

Jag har firat sommarlov med fästmannen på den grekiska restaurangen Efesos i Örebro som serverade fantastiskt god mat! Kolgrillade lammfiléspett med pommes frites, pitabröd och fem (!) olika grekiska såser till. Mmmm...

 

Blivit bjuden så jättemysig grillkväll i Dalarna hos svägerska med sambo. Det bjöds massor av goda saker från grillen...

 

... och jordgubbar med glass till efterätt.

 

Fikat i stans mysigaste trädgård där jag bodde tidigare, och där både syster och bror numera huserar i varsin lägenhet. Där har många lata eftermiddagar och ljumma kvällar spenderats, och så hoppas jag det blir även i sommar. För övrigt är det så himla roligt att duka hos syrran som har skåpen fulla av udda tallrikar med rosor, både prickiga och rutiga glas, söta små skålar, blommiga kakfat på fot och jag vet inte allt. En riktig loppisälskare, precis som systern hennes...

 

Igår avnjöts kvällen på uteservering med bästa gänget (förutom fästmannen som jobbade) på "vår" restaurang där goda drinkar och smarriga pizzor stod på bordet.

 

Kvällen avslutades såklart i trädgården med favorit-desserten panna cotta toppat med passionsfrukt, hallon och jordgubbar. Recept på godaste panna cottan hittar ni här.

 

Den efterföljande mysiga övernattningen hos syrran slutade dock med att katten Humlan som är en innekatt rymde strax innan läggdags och kom tillbaka kl 03, bästa kompisen skulle upp och jobba kl 06 och systern vaknar upp akut sjuk kl 09. Men efter lite återhämtningssömn, några alvedon och en handling återförenades vi till eftermiddagsfika med te och nybakt bröd, och som sedan övergick till en spontan grillkväll.

 

Det tog en timme från att någon yttrade orden "men ska vi inte grilla ihop ikväll?" till att grillade champinjoner, majskolvar, marinerad kyckling, halloumi, ugnsrostad färskpotatis, tzatziki och sallad vad handlat, tillrett och stod på det dukade bordet. Rekord?

En himla lång och mysig helg som ju ännu inte är slut med tanke på att det är helgdag imorgon, igen!


Idag fick jag sommarlov från universitetet, hurra! Inte för att terminen har varit allt för slitsam, men det är ändå skönt att kunna koppla bort grupparbeten, kurslitteratur och tentaresultat för ett tag och få tänka på annat. Och som universitetsstudent är man ju bortskämd med hela tre månaders sommarlov, och det tackar man ju inte nej till! Så ikväll ska jag och fästmannen, som gjorde sin sista dag igår, fira med att äta på en grekisk restaurang i stan. Som student hör detta verkligen till lyxigheterna, så jag ser verkligen fram emot det!


Imorgon bär det sedan till Dalarna där vi ska vara hela sommaren lång. Jag kommer verkligen sakna vårt kära loft på gården här hemma, katten Jenny som blir kvar hos grannarna och fina Örebro stad. Men vi kommer ju tillbaka i höst och då flyttar ju dessutom syskonen mina och bästa kompisen med, hur bra blir inte det? Men först ska vi njuta av en lång härlig sommar i Dala-idyllen!

Ikväll firar jag med en kalasgod blodapelsindryck med smak av hibiskus (?). Läskande och inte allt för söt, ett riktigt gott alkoholfritt alternativ. Extra plus för snygg flaska!



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se