Härom veckan fyllde min kära mor år och det firades med en mysig familjemiddag på verandan. Det bjöds på en liten förrätt i form av gurkstubbar fyllda med kräftstjärtar, dill, chili och limesaft. Riktigt fräscht och gott! Därefter en fullkomligt ljuvlig fiskgryta med två sorters fisk och saffran som serverades med mammas egenbakade härligt sega baguetter. Precis hur gott som helst!


Som avslutning åt vi pappas mästerverk till jordgubbstårta, som vi alltid gör på mammas födelsedag. För är det någon jag lärt mig baka tårtor av så är det min pappa, tårtmästaren. Varje födelsedag som liten bakade pappa en alldeles fantastiskt fin tårta. Det har varit tårtor i form av kaniner, elefanter, kaniner, dinosaurier, Musse Pigg, ormar, bilar, julgranskulor (till mig som fyller år i mellandagarna) och jag vet inte allt. Det var verkligen alltid höjdpunkten på kalaset, så där har jag mycket att lära.


Men i mitten av juli finns det nog inget som passar bättre än en riktigt somrig jordgubbstårta. Är man många som ska äta så fungerar det utmärkt att göra dubbla satser bottnar, alltså sex stycken, och lägga ihop. Det gjorde jag t ex på midsommar när vi var 14 stycken som skulle kalasa på tårtan.

Pappas bästa jordgubbstårta

Bottnar
2 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vattenen

Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm). Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter.

Vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk Maizena
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (den ska inte koka). Smaksätt sedan med vaniljsocker och låt svalna.

1 liter jordgubbar
ca 3 dl vispgrädde

Montering
Vispa grädden och rensa och skär hälften av jordgubbarna i skivor, spar resten till garnering. Skär isär bottnarna i tre delar. Bred vaniljkrämen på den första bottnen. Lägg på mittendelen och fördela jordgubbarna tillsammans med en klick grädde på den. Lägg sen på den sista bottnen och bred grädde runt om hela tårtan. Garnera med de resterande jordgubbarna på något fint sätt!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se