När jag och min syster var små så älskade vi att baka, vi bakade jämt. På den tiden fanns ju, tro det eller ej, inget internet så då var man totalt förpassad till kok- och kakböcker. Våran favorit var Sju sorters kakor och jag tror nog att vi har bakat det mesta ur den, två gånger om. En kaka vi gjorde riktigt ofta var rulltårta, det var lite roligare än småkakor och kunde ju varieras på så många sätt med både sylt, vaniljkräm eller smörkräm som fyllning. Rulltårta är ju också lätt att göra små bakelser av. Bara att skära upp i tjocka skivor, klicka på lite vispad grädde och dekorera med kanske ett bär eller två. Volia, en smarrig liten bakelse, perfekt till eftermiddagsfikat en ledig julidag!

Rulltårta fylld med svartvinbärssylt, toppad med vispad grädde och vindruvor.


Rulltårta
2 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl mjölk
sylt

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter i 250 grader. Ta kakan ur ugnen och stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper med strösocker på. Dra bort papperet från kakan. (Pensla på lite vatten om det är svårt, så släpper det bättre.) Bred på ett tunt lager sylt över hela kakan och rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan.

Midsommarfika med små somriga bakelser.



Igår var jag på det absolut bästa fikat- bebisfika. Att få äta kladdkaka med grädde och jordgubbar, dricka te, långprata med en gammal vän och gosa med två små ljuvliga sötnosar som nyss fyllt två månader samtidigt, ja mysigare än så blir det nog inte. Tur att man har vänner som kommit till bebisstadiet när man inte själv riktigt är där än, så att man får chansen att mysa med dessa små underverk.

Det är alltid godare att drick te ur riktigt fina koppar, som dessa.

 

Så söt så att man vi äta upp den.



Härom veckan fyllde min kära mor år och det firades med en mysig familjemiddag på verandan. Det bjöds på en liten förrätt i form av gurkstubbar fyllda med kräftstjärtar, dill, chili och limesaft. Riktigt fräscht och gott! Därefter en fullkomligt ljuvlig fiskgryta med två sorters fisk och saffran som serverades med mammas egenbakade härligt sega baguetter. Precis hur gott som helst!


Som avslutning åt vi pappas mästerverk till jordgubbstårta, som vi alltid gör på mammas födelsedag. För är det någon jag lärt mig baka tårtor av så är det min pappa, tårtmästaren. Varje födelsedag som liten bakade pappa en alldeles fantastiskt fin tårta. Det har varit tårtor i form av kaniner, elefanter, kaniner, dinosaurier, Musse Pigg, ormar, bilar, julgranskulor (till mig som fyller år i mellandagarna) och jag vet inte allt. Det var verkligen alltid höjdpunkten på kalaset, så där har jag mycket att lära.


Men i mitten av juli finns det nog inget som passar bättre än en riktigt somrig jordgubbstårta. Är man många som ska äta så fungerar det utmärkt att göra dubbla satser bottnar, alltså sex stycken, och lägga ihop. Det gjorde jag t ex på midsommar när vi var 14 stycken som skulle kalasa på tårtan.

Pappas bästa jordgubbstårta

Bottnar
2 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vattenen

Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm). Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter.

Vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk Maizena
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (den ska inte koka). Smaksätt sedan med vaniljsocker och låt svalna.

1 liter jordgubbar
ca 3 dl vispgrädde

Montering
Vispa grädden och rensa och skär hälften av jordgubbarna i skivor, spar resten till garnering. Skär isär bottnarna i tre delar. Bred vaniljkrämen på den första bottnen. Lägg på mittendelen och fördela jordgubbarna tillsammans med en klick grädde på den. Lägg sen på den sista bottnen och bred grädde runt om hela tårtan. Garnera med de resterande jordgubbarna på något fint sätt!



Nu är jag hemma igen efter lite minisemetser i huvustaden. Avkopplande och himla mysiga dagar.


Båt är sommar! En liten tur runt vackra Djurgården svalkade fint i sommarvärmen.

Vi firade våran tvååriga förlovningsdag med godaste middagen på en av Stockholms mysigaste restauranger.

Förlovningsdag kräver dessert, så är det bara. Ljuvlig ljuvlig chokladtårta fick det bli. Mums!

 

Ett Stockholmsmåste- köpa te på NK. Godare te får man leta efter. Min favorit är grönt cheescake-te. Ja, ni hör ju själva hur gott det är.

 

Förutom båtturer, en runda på stan och finmiddag hann vi även med att fika i Rosendals trädgårdar och strosa runt på Skansen i flera timmar. Promenader gör en trött så då passar pannkakspicknick alldeles utmärkt.

 

Och på kvällarna satt vi ute på klippor och såg de sista av solen gå ner i vattnet. Bättre slut på en mysig dag går nog inte att få.



Härom kvällen blev jag så sugen på att baka paj, men i frysen ekade det tomt på bär, i trädgården har de inte börjat mogna än och att åka och handla orkade jag då rakt inte. En efter en titt i skafferiet hittade jag en burk konserverad ananas, så ananasaj fick det bli! Och har ni inte testat detta så GÖR DET! Detta är precis hur gott som helst.

 

Ananaspaj

150 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

 

2 dl creme fraich

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 dl socker

1 burk krossad ananas/ ananas i bitar

 

Rör ihop smör, mjöl och socker till en deg. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm  diameter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet. Obs! Häll av ananasspadet först. Grädda sedan pajen i 175 grader i 40 minuter. Låt den sedan sval något innan den serveras. Allra godast är den med vaniljglass till!



Ett av mina favorit-tv-program är Halv åtta hos mig, och förra sommaren gjorde jag, syrran och bästa kompis en egen variant på det. Roligt, trevligt och himla gott! Dock han bästa kompis inte med sin middag bland alla sommarjobb och flyttar, så härom kvällen tog hon igen det, och det på ett helt fantastiskt sätt.

Läskande välkomstdrink med tjusiga isbitar med bär i.

 

Finaste dukningen.

 

Till förätt bjöds det hemagjorda (!) vårrullar fyllda med kryddig köttfärs och nudlar. Hur gott som helst!


Varmrätten fortsatt på det asiatiska temat med marinerade kycklingspett, nudlar, ljuvlig jordnötssås och ris. Mmm...


Den gudomligt goda efterätten bestod av vit chokladglass med kolasås och hallon. Den är sedan tidigare en favorit, så här ska ni få receptet:

Vit chokladglass (4 port)
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 g mörk choklad

Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
Vispa grädden, men inte alltför hårt. Tillsätt äggulorna till chokladen och vänd ner grädden. Hacka den mörka chokladen grovt och blanda ner den i den vita chokladblandningen. Häll upp glassmeten i form eller plastburk och täck med lock elle plast. Ställ i frysen i minst 4 timmar och kom ihåg att ta fram glassen i tid innan den ska serveras så att den inte är stenhård.

Recept på bästa kolasåsen hittar ni här.



Hur ska jag kunna sitta inne och blogga när jag ha dessa godingar att gosa och leka med? Helst skulle jag vilja smuggla med mig alla hem till Örebro i höst.

Lilla Melker med sina stora oskyldiga ögon...

 

... och sötaste Simba som ser ut som världens snällaste och minsta lejon.

 

'

Pip-Lisa som ja, piper hela tiden men är gosigast av dem alla.

 

Och Mysan som det är full fart på hela tiden.

 

Varför kan de inte vara så här små och oemotståndligt gulliga hela tiden?






I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se