
Knäck (många)
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka på medelvärme utan lock, rör om då och då tills smeten klarar ett kulprov (dvs droppa lite smet i kallt vatten- går smeten att forma till en kula är det klart!). Har du en kökstermometer är det ännu enklare, koka bara till 122 grader, då är det klart. Häll upp smeten i formar och låt stelna i kylen!
TIPS 1: För att det inte ska bli ett hav av knäcksmet med små formar flytandes här och var så är det allra bästa sättet att torka av en plåt eller bricka med en fuktig trasa och därefter ställa på formarna, så fastnar de lite och välter inte så lätt. Häll sedan upp knäcksmeten i en liten kanna (typ mjölkkanna) med "pip", så får man en smalare stråle som är lättare att träffa formarna med. Lycka till!

TIPS 2: Smaksätt knäcken! Är du trött på vanlig knäck så går det alldeles utmärkt att tillsätta någon rolig smak i knäcksmeten när den är färdigkokad. Förslag:
* En näve krossade polkagrisar
* Ett paket saffran
Fler förslag?
Finns det något tips om hur man får loss pappret från knäcken. Jag får aldrig till det utan får antingen äta knäcken med pappret och allt eller gröpa ur det hela med en sked och det är allmänt kladdigt. Ett år hade jag dem i frysen bara för att det var lättare att få bort de himla formarna.
Hmm... Jag tror att det har att göra med om knäcken är hård eller mjuk. Jag tycker att min hårda knäck inte brukar fastna så mycket. Och det stämmer ju om det var lättare att få loss dem efter en stund i frysen. Annars kan det ju vara olika kvalité på formarna. Det kanske finns några med lite glattare insida som inte är så "pappriga"? Annars brukar jag äta dem på pappret på och spotta ut det sen. Funkar i krisfall. ;)
jag tycker tvärt om, att knäck ska vara mjuk och plombvänlig ;-)
Jag har köpt alla julgranskulor på Indiska, tycker dom har så fina och lite annorlunda grejer :-)
Spiderchick: Haha, det kanske blir så när man passerar 25 års-strecket. ;) Jag får passa på att äta hård knäck några år till i så fall! Aha, förstod nästan det. De har superfina grejer! Dock körde jag lite old style i granen i år, så då passar kanske glittriga, orientaliska grejer lite sämre, men kanske nästa år! :)
SAFFRAN?! POLKAGRISAR?! ÄRU GAAALEN?! Haha. Vanlig knäck ska're va. Mmmm längtar efter mamsens. :-D
Och ja old school känns det i alla fall med svärfar-och-mannen-som-frågar-om-dotterns-hand. ^^
I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare.
Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.
Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!
Kontakt: pyssligheter@live.se
