Receptet på sista sortens julgodis kommer här- Mozartkulor! En klassiker med nougat, mandelmassa och choklad. Väldigt smarrigt antar jag, men som nötallergiker är ju inte nougat någon höjdare så en fyllning av dadlar fick det bli istället för min del. Riktigt riktigt gott! Mycket julsmak och perfekt i kombination med mandelmassan och chokladen. Helt klart ett julgodis även för nötätaren!



Mozartkulor (med nougat eller dadlar)
200 g nougat eller dadlar
200 g mandelmassa
150 g mörk choklad

Dela nougaten/dadlarna i mindre bitar, ca 30 st. Dela mandelmassan i lika många delar och rulla till små bollar. Platta ut bollarna och lägg på nougaten/dadlarna och forma mandelmassan runt om. Rulla till jämna bollar. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan bollarna däri. Låt stelna i kylen på bakplåtspapper. Om man vill snygga till godiset så är det enkelt att ringla lite smält choklad över med en gaffel i stiliga mönster. Syrran kallar detta mönster för "graffiti". Ligger något i det...



TIPS! När man gör julgodis eller bakar och ska använda choklad brukar jag alltid använda "vanlig" choklad från godishyllan, typ Marabou eller någon annan choklad man gillar. Jag tycker att den är bra mycket godare än den choklad som finns vid bakingredienserna. Den chokladen, som brukar benämnas som block- eller bakchoklad, har en lägre kakaohalt (smakar mindre choklad) och innehåller vegetabiliskt fett istället för kakaosmör, vilket gör den blankare. Kanske finare när man gör godis, men jag tycker helt klart att smaken är det viktigaste i detta fall. Vill man ändå ha en blank chokladyta så kan man ju temperera chokladen, men sådana avancerade saker känner jag att jag hoppar över. Gott blir det ju ändå!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se