Nya, spännande julgodissorter i all ära, jag måste ändå erkänna att min absoluta favorit är helt vanlig knäck. En söt, riktigt hård knäck som man nästan biter sönder tänderna av, det är jul det! Men på andra plats kvalar nog ändå lakritsknäcken in. Jag är en riktig lakritsfantast, så att kombinera det bästa av två världar med knäck och lakrits kan ju bara inte bli fel. Förra året var det premiär för lakritsknäcken hos oss och den blev en storfavorit hos de flesta, så nu är den med i standardsortimentet. 


Lakritsknäck
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
2 dl krossade lakritsgodisar, t ex turkisk peppar
1 burk violströssel
Låt socker, sirap grädde och lakritsen koka ihop tills de klarar ett kulprov (häll en sked smet i kallt vatten, går smeten att forma till en kula är smeten klar). Häll upp i knäckformar och strö över violströssel. Ställ kallt och låt stelna.

Violströsslet är inget måste men gör knäcken tjusig och faktiskt ännu lite godare.
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
2 dl krossade lakritsgodisar, t ex turkisk peppar
1 burk violströssel
Låt socker, sirap grädde och lakritsen koka ihop tills de klarar ett kulprov (häll en sked smet i kallt vatten, går smeten att forma till en kula är smeten klar). Häll upp i knäckformar och strö över violströssel. Ställ kallt och låt stelna.


Kommentarer
Postat av: karro

hur krossar man lakritsgodiset? Är det mortel som gäller, eller finns det andra bra knep? Kan man tex använda vanlig köksberedare eller liknande?

Tack för hjälpen.

2011-12-15 @ 23:38:11
Postat av: Julias pyssligheter

Jag krossade lakritsen i mortel, några i taget. Men annars tror jag dubbla plastpåsar + kavel eller hammare funkar bra. Matberedare har jag faktiskt inte testat men det borde ju funka. Bara det inte är för hårt så att den går sönder... Men det borde den väl klara! För övrigt så behöver den inte vara helt krossad, lite bitar funkar för det smälter ändå i kastrullen. :) Lycka till!

2011-12-16 @ 17:43:53
URL: http://juliaspyssligheter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se