Nu är vi på plats i snöiga, fina Dalarna och här pågår julförberedelserna för fullt! Förutom julafton så tycker jag nog ändå att det här är den mysigaste av juldagarna. Förväntinngar och förberedelser i en enda röra. Jag har hittills hunnit göra en silltårta till julbordet (nästan det allra godaste!) och planterat hyacinter och snart är det nog dags att klä granen. Nu tar jag lite julledigt härifrån och hoppas att ni gör detsamma!



En liten hyacint dekorerad med släta stenar. Ett fint alternativ till mossa!



Små mässingsljusstakar glimamr i fönstret.



Julröda äpplen och matchande filt.



Och med denna lilla tomte vill jag önska er alla en riktigt fin julhelg med mycket gott att äta, härlig julstämning och allt annat som hör julen till. God jul!


100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandelN
Börjar man tröttna på mjukt saffransbröd men ändå vill åt den juliga saffranssmaken så är saffransskorpor perfekt! Knaprigt och inte lika sött och mastigt som lussekatter och bullar. Extra gott till glögg tycker jag!


Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

En fin plåtburk är både bra som förvaring och dessutom snygg att servera ur!


Det kan väl inte finnas någon som inte blir glad för en ätbar, hemmagjord julklapp? Den perfekta presenten till den som har allt (tänk farmor eller morfar) eller bara någon som är förtjust i sötsaker. Förpacka fint och ge bort, jag kan lova att det är uppskattat! För det är väl så i dagens stress-samhälle, att det finaste man kan ge bort är tid, och vad tyder hemmagjort godis på om inte tid?


En genomskinlig stor påse fylld med godis i olika lager (med bakplåtspapper emellan så att det inte klibbar ihop) och en spritsad pepparkaka som etikett tycker jag passar när det är en ätbar present.


Vanliga glasburkar som jag diskat och pillat loss ekiketten på. Fylls med godis och dekorerad med en liten hatt av julklappspapper, snöre och pepparkakor.


Dessa små cellofanpåsar, och även en större varianten på första bilden, kommer från Lagerhaus och är perfekta till att ge bort saker i. Kakor, te, godis- ja, det mesta blir fint i en prasslig påse med ett fint snöre om.


Glöm inte fåglarna såhär i vintertider! Även om det än så länge inte är så kallt så kan det vara nog svårt för de små parvlarna att hitta mat, så vill man vara riktigt snäll hjälper man dem lite på traven. Att sätta ut en kräve i ett träd eller hänga upp små talgbollar är enkelt och väldigt tacksamt. Eftersom vi bor högt upp så ser vi ju inte ner till träden på marken, och man vill ju gärna kunna titta på de små fåglarna, så fick vi klura ut en annan anordning. 



Vi letade helt enkelt reda på en pinne som vi körde in mellan timmret i ladan ovanför fönstret så att den stack ut från väggem, och knöt sedan fast talgbollar i den. Lite knivigt måste jag säga, att hänga ut genom fönstret sisådär 10 meter ovanför marken, men vad gör man inte för de stackars fåglarna? Så nu är det bara att komma och ta för sig, om man är fågel! Imorse hade vi den första frukostgästen utanför fönstret, himla trevligt!


När vi gjorde rocky road förra helgen så blev det en massa "smul" över när vi skar upp godiset. Just för att det är så stora bitar av dumle, nötter och mashmallows i så är det svårt att skära bitar utan att det rasar sönder lite. Men eftersom jag inte gillar att slänga ätbara grejer så samlade jag ihop allt godissmul i en burk och tänkte att det går og att använda till något. Och visst gjorde det det! Jag har nämligen uppfunnit en ny sorts godis, nämligen rocky road-bräck! Jag hade en halv mörk chokladkaka hemma som jag smälte ner och blandade i ungefär hälften av smulet i. Chokladsmeten bredde jag ut i ett tunt lager på ett bakplåtspapper och sedan strödde jag över resten av smulet. Sen var det bara att bryta i bitar, och denna gången lossnade ingenting, antagligen för att det var mycket tunnare.


Vill man inte göra mer rocky road av smulet så kan jag tänka mig att det är ett riktigt gott "strössel" att ha på lite glass, eller varför inte röra ner i en kaksmet?


Rocky road-smulet och lite extra mashmallows som blev över sist.



En stor, rund rocky road-kaka...


...bruten i lagom stora bitar att ganga i sig!


Nu är det verkligen jul här hemma.
 


Jag är inte mycket för tomtar och annat liknande julpynt, men dessa små varelser är ett måste för mig varje jul. Tre små träfigurer som numera är en ganska sliten liten grupp; tomten saknar sin gran, geten (?) saknar ett öra och grisen har fått sin rygg lite bränd och trynet skavt. Lite gamla och skavankiga, men ändå så fina på sitt sätt. Tomten hade min mamma som liten, grisen kommer från pappas barndom och det lilla odefinierbara juldjuret har varit min favorit sen jag var liten. Vi har en film från julen när jag är i fyra år och pappa frågar vad min bästa julgrej är, och då går jag och hämtar, av allt fint julpynt som finns, den här lilla figuren. och ja, snart 20 år senare hänger den fortfarande med!


Som sagt, jag kunde inte riktigt hålla mig ifrån att göra lite mer julgodis. Jag skyller på att jag hade en förpacking grädde som jag var tvungen att använda upp innan vi åker bort över jul. Av den, lite sirap, socker och kakao blev det en klassisk, men ack så god, seg chokladkola. Det här gör man på en kvart eller så och blir bara hur gott som helst!


Chokladkola (ca 30 st)
1 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl socker
1 msk kakao

Häll allt i en kastrull och koka på medelvärme tills smeten klarar ett kulprov eller är 122 grader med en kökstermometer. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper på en tallrik eller en bricka. In i kylen tills det stelnat. Skär eller klipp kolan i bitar.



För att kolan inte ska klibba ihop är det bra att slå in den i något. Antingen bara i vanligt bakplåtspapper klippt i små bitar eller som här, i cellofan med små snören. Cellofan finns att köpa i pysselbutiker, men det går också bra (för det mesta) att be att få köpa några meter i en blomsterbutik för en billig penning.


Fin på julens sötsaksbord eller som en liten present.


Hej på er i julstöket!
Jag pausar just nu med en kopp te och en struva i soffan. Idag har jag farit runt här hemma och tvättat, städat, packat och fixat allt för stundande hemfärd till Dalarna. Där emellan har jag faktiskt gjort två sorters julgodis till (jag kunde inte hålla mig) och slagit in några sista julklappar. Julstök när det är som bäst! Jag gillar när det är mycket på gång och gör gärna både två och tre saker på samma gång. Samtidigt tänker jag lite på det som Underbara Clara pratade om i Husmorsskolan i P1 i måndags (lyssna här!) om att ta vara på julefriden, att inte låta alla "måsten" göra att man missar själva... julen. Jag är en riktig julfantast och vill absolut göra både pyssliga julkort, baka massor med julgodis, slå in paketen fint, pynta och fixa fint hemma, baka kakor, binda kransar och bjuda på glöggkalas. Allt gör jag med genuin glädje och skulle gärna göra allt dubbelt upp. Det är så jag vill att det ska vara! Men, jag skulle aldrig göra det på bekostnad av julfriden och känslan av en lugn, härlig och fridfull jul. Att fixa och greja så mycket så att när julen väl är här är man så är man helt slut och tycker inte ens att det är roligt längre. För det finns ju faktiskt ingen jul-lag som säger vad som måste göras. Nej, då är det bättre att göra det man tycker är absolut roligast, nöja sig med det och inse att det faktiskt blir jul ändå och antagligen mycket en trevligare sådan om man hinner njuta av den. 


Julfrid för mig- en sprakande brasa hemma i Dalarna.


Ni måste ju få recept på vanlig knäck också! Jag tycker att knäck ska vara riktigt hård så att man få knapra sig igenom den, men vill man ha en mjukare knäck är det bara att korta koktiden lite. Och receptet då? Jo, precis hur lätt som helst!


Knäck
(många)
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka på medelvärme utan lock, rör om då och då tills smeten klarar ett kulprov (dvs droppa lite smet i kallt vatten- går smeten att forma till en kula är det klart!). Har du en kökstermometer är det ännu enklare, koka bara till 122 grader, då är det klart. Häll upp smeten i formar och låt stelna i kylen!

TIPS 1:
För att det inte ska bli ett hav av knäcksmet med små formar flytandes här och var så är det allra bästa sättet att torka av en plåt eller bricka med en fuktig trasa och därefter ställa på formarna, så fastnar de lite och välter inte så lätt. Häll sedan upp knäcksmeten i en liten kanna (typ mjölkkanna) med "pip", så får man en smalare stråle som är lättare att träffa formarna med. Lycka till!


TIPS 2: Smaksätt knäcken! Är du trött på vanlig knäck så går det alldeles utmärkt att tillsätta någon rolig smak i knäcksmeten när den är färdigkokad. Förslag:

* En näve krossade polkagrisar
* Någon dl finhackade jordnötter
* Ett paket saffran
* Rivet skal av två stycken citron/apelsiner/limefrukter
* Några matskedar honung

Fler förslag?


Igår kväll hade vi några vänner över på lite glöggmys. Det kan väl vara bland det mysigaste med julen, att träffas och dricka glögg och knapra på julgodis?


Vi forstatte årets glöggprovning och testade denna gång Blossas apelsinglögg. Den var god men var är apelsinsmaken? Den kändes inte alls, utan smakade mer som en vanlig vit glögg. 

Kring jul får jag äntligen använding av alla mina fina kakfat. Det här med två våningar är min favorit! Receptet på den otroligt saftiga och goda saffranskakan hittar ni här.


Och här är recepten på rocky road och hounungsfudge (som blev en succé!).


Bland alla hyacinter, julrosor, amaryllisar och julstjärnor så är det en julblomma som brukar bli lite bortglömd- azalean. En, enligt mig, jättevacker julblomma med sina djupt mörkgröna blad och alldeles isigt vita blommor. Den finns i flera fäger såsom röd och rosa, men just den vita tycker jag är allra finast!



Både idag och igår har jag slagit in alla juklappar. Eftersom jag tycker att det är så roligt så försöker jag dra ut på processen så länge det går, men nu är jag klar i alla fall.

Precis som med julkorten så burukar jag fastna i ett tema, en inslagning som jag gillar extra mycket. I år blev det många paket med två olika papper och snörningen bara på ena sidan av paketet. Annars brukar jag försöka variera mig så att det blir en härlig blandning av färger och former. Här kommer, förhoppningsvis, lite inspiration!

Ett rött, enkelt papper blir tjusigt med en annan bit papper ovanpå. Ett sametsband knutet på längden och en tunn ståltråd med pärlor lindat runt.

Orientalisk jul. Lila blankt papper med ett brett guldband och ett smalare sammetssnöre. Etiketten är en del av ett julklappspapper som jag klippt ut och klistrat fast på ett tjockare papper.

Ett lite glamouröst paket med glansigt hjärtpapper, en röd remsa och ett silvrigt brett band i en stor rosett.

Samma princip här men med tre olika sorters papper för lite extra effekt. En glasprisma blir pricken över i:et, fastknutet med mitt favoritsnöre- vit och rött pappersnöre (Panduro).

Retrostil med papper från IKEA, dekorerat med papperssnöre och en julbock i trä. Att sätta fast små grejer, t ex julgransprydnader, är ett enkelt sätt att piffa till julklapparna. Och det blir ju som en extra liten present till mottagren också!


Varför bara slå in i omsalgspapper? En papperspåse funkar minst lika bra. Här dekorerad med två olika pappersnören och en ståltråd med olika pärlor på.


Lila och svart är snyggt ihop! Piffa till rosetten med ett litet hjärta i mitten.

Att använda två snören tycker jag är himla fint! Ta gärna två lika typer av snören, tex som här; ett brunt papperssnöre och ett vitt vanligt presentsnöre. Enkelt och snyggt!


Samma grej här! För övrigt tycker jag nog att rött och vitt är den allra finaste färgkombinationen såhär i jultid.


Ett knep för att få till fina paket är att tänka lite utanför ramen. Det måste inte vara ett omslagspapper och ett snöre i kors, man kan göra på en massa olika sätt! T ex; vira snöret flera varv bara åt ett håll och knyt en rosett. Annorlunda och fint. 


Sådär ja, nu kan julen komma!


Det naturliga och enkla är verkligen oftast det finaste. 



Julröda små äpplen på ett vackert fat. Svårare än så behöver det inte vara!


Som bekant är ju julgodistillverkning och paketinslagning mina absoluta favoritjulpyssel, så vad kan då vara roligare att göra än ätbara julklappar att ge bort? Polkagrisbiscottin jag bakade för ett tag sen fick bli en liten julklapp tillsammans med en påse gott julte till min vän musikalälskaren. 

En glasburk som det tidigare varit sylt i fylldes med polkagrisskorpor. På locket har jag klistrat fast en bit omslagspapper urklippt som en cirkel. Ett snöre runt med en etikett och voila, en tjusig liten kakburk!


Kakburken och teet stoppade jag ner i en liten papperpåse jag fått i nån butik (jag sparar alltid på fina påsar, man vet aldrig när de kan komma till använding) där jag täckt över loggan med ett rött hjärta och knutit fast en liten polkagriskäpp. Så enkelt men känns ändå lite lyxigtm juligt och pyssligt. Inte helt fel heller med en polkagrisstång att knapra på när skrorporna är slut!



God jul!


Det var ingen jultulpan i julgruppen som jag trodde, det var en helt fantastiskt fin vit amaryllis! Åh så glad jag blev. Jag har inte köpt någon amaryllis själv i år då de brukar vara ganska dyra, i synnerhet de vita. Så det var verkligen en trevlig överraskning. Extra roligt att den hann slå ut såhär innan jul också så att jag hinner njuta av den, eftersom vi lämnar Örebro till förmån för julfirande i Dalarna nästa vecka.



Idag är det sista dagen för att posta julkort om man vill vara helt säker på att de kommer fram innan julafton. 


Årets julkortsskörd redo att läggas på lådan!


Egentligen skulle jag vilja äta julmat varenda dag fram till jul, men risken finns ju att man tröttnar innan julaftonen ens är här. Så vi jobbar istället tvärtom nu här hemma och äter allt som inte är juligt, just för att få längta lite extra efter all ljuvlig julmat. I veckan har vi ätit kycklingwok och ris, korvgryta, fil och mackor och i lördags en jättegod paj med lax och kräftor. Okej, lax är ju lite juligt men ändå, den var på extrapris så den fick åka med. Gott, hur som helst! 

Det som är så himla bra med paj är att man kan göra lite som man vill, det blir nästan alltid gott ändå. Det som behövs är ett pajskal, sen är det abra att fylla på med sånt man gillar. Kött, grönsaker, rotfrukter, kryddor jamen allt. Sen i med något krämigt, antingen äggstanning eller kanske crème fracîhe eller någon färskost. Toppa med lite ost och du har garanterat en smarrig paj!


Kräft- och laxpaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

170 g (en burk) kräftstjärtar
200 g gravad/kallrökt lax
1/2 purjolök
3-4 msk dill
2 dl riven ost
4 dl gräddmjölk (hälften hälften)
3 ägg
salt och peppar

Nyp ihop smör och mjöl. Rör i vattnet och jobba ihop till en smidig deg. Tryck ut i en pajform (ca 24 cm i diameter) och ställ kallt ca 20 minuter. Förgrädda sedan i 200 g i ca 15 min. Förbered under tiden fyllningen.

Grovhacka kräftor och lax. Skölj och skiva purjolöken. Blanda allt med dill och riven ost och fördela i pajskalet. Vispa ihop gräddmjölk, ägg, salt och peppar oxh häll i pajskalet. Grädda ca 30 min i 200 g. Låt gärna pajen stå ca 10 min under folie när den är ute ur ugnen så att den får "sätta sig", då blir den inte så rinnig.

En god, blandad sallad är ett måste till paj!


Jag kan inte förstå att det såg ut såhär för ett år sedan. Vilken vinter, och vilken julstämning! Jag vill inte erkänna det egentligen men jag har svårt att få in julkänslan nu med gröna gräsmattor, duggregn och fyra plusgrader. Usch. Jag vill ha massor av minusgrader, frostiga träd, snö som knarrar och bitande kyla. Få skrapa bilrutor, använda tjocka vantar och kippa efter andan när man går ut för att det är så kallt. Nu känns det som oktober men utan alla fina färger på träden. Helt värdelöst alltså. Som tur är så åker vi ju hem till Dalarna om en vecka för lite jullov, och där ryktas det om att det är snö i alla fall. Håller tummarna för att den ligger kvar till nästa vecka åtminstone!



En bild från helgens julgodisbak. Bara en massa godsaker! Jag hoppas att kassörskan på Willys förstod att vi skulle baka av det och inte äta bla 1 kilo (!) choklad sådär på lördagskvällen...

Åh vad jag är sugen på att göra mer julgodis, men man kan ju faktiskt inte äta hur mycket som helst (tro det eller ej). Dock brukar jag ge bort en hel del godis (alltid en lika uppskattad present såhär i juletider) så jag kaaanske gör någon mer sort i dagarna. Har ni tips på något julgodis jag absolut inte får missa så hojta gärna till!





Receptet på sista sortens julgodis kommer här- Mozartkulor! En klassiker med nougat, mandelmassa och choklad. Väldigt smarrigt antar jag, men som nötallergiker är ju inte nougat någon höjdare så en fyllning av dadlar fick det bli istället för min del. Riktigt riktigt gott! Mycket julsmak och perfekt i kombination med mandelmassan och chokladen. Helt klart ett julgodis även för nötätaren!



Mozartkulor (med nougat eller dadlar)
200 g nougat eller dadlar
200 g mandelmassa
150 g mörk choklad

Dela nougaten/dadlarna i mindre bitar, ca 30 st. Dela mandelmassan i lika många delar och rulla till små bollar. Platta ut bollarna och lägg på nougaten/dadlarna och forma mandelmassan runt om. Rulla till jämna bollar. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan bollarna däri. Låt stelna i kylen på bakplåtspapper. Om man vill snygga till godiset så är det enkelt att ringla lite smält choklad över med en gaffel i stiliga mönster. Syrran kallar detta mönster för "graffiti". Ligger något i det...



TIPS! När man gör julgodis eller bakar och ska använda choklad brukar jag alltid använda "vanlig" choklad från godishyllan, typ Marabou eller någon annan choklad man gillar. Jag tycker att den är bra mycket godare än den choklad som finns vid bakingredienserna. Den chokladen, som brukar benämnas som block- eller bakchoklad, har en lägre kakaohalt (smakar mindre choklad) och innehåller vegetabiliskt fett istället för kakaosmör, vilket gör den blankare. Kanske finare när man gör godis, men jag tycker helt klart att smaken är det viktigaste i detta fall. Vill man ändå ha en blank chokladyta så kan man ju temperera chokladen, men sådana avancerade saker känner jag att jag hoppar över. Gott blir det ju ändå!


Sedan Leila Lindholm gjorde sina Rocky road i TV för några år sen finns det väl knappt någon som lyckats undgå detta julgodis? Numera en klassiker skulle jag vilja säga. Och det är inte så konstigt; ett kanongott och dessutom busenkelt godis där man helt enkelt rör ihop godsaker som mashmallows, dumle och nötter med smält choklad och låter det stelna. Fixat i ett naffs, och uppskattat av de flesta!


Rocky road (ca 50 bitar)
1 dl minimashmallows (eller större klippta i bitar)
2 dl nötter (jordnötter, pistage, hasselnötter- ta vad du gillar! Jag tål bara jordnötter så det kör jag enbart på.)
1 påse dumle
ca 300 g choklad av valfri sort

Rör ihop mashmallows, nötter och dumlen skuren i mindre bitar. Smält chokladen i vattenbad och häll över godisblandingen. Bred ut i en form med bakplåtspapper, ca 15x25 cm. Strö över lite mashmallows, dumle och nötter som ett "täcke". Låt stelna i kylen och skär sedan i bitar.

Vill man variera sig ytterligare går det såklart att blanda i andra goda saker, som torkad frukt, russin, chokladbitar mm. Vi hade t ex hälften vanliga jordnötter och hälften honungsrostade jordnötter. Hur gott som helst. Bara fantasin sätter stopp!


Nya, spännande julgodissorter i all ära, jag måste ändå erkänna att min absoluta favorit är helt vanlig knäck. En söt, riktigt hård knäck som man nästan biter sönder tänderna av, det är jul det! Men på andra plats kvalar nog ändå lakritsknäcken in. Jag är en riktig lakritsfantast, så att kombinera det bästa av två världar med knäck och lakrits kan ju bara inte bli fel. Förra året var det premiär för lakritsknäcken hos oss och den blev en storfavorit hos de flesta, så nu är den med i standardsortimentet. 


Lakritsknäck
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
2 dl krossade lakritsgodisar, t ex turkisk peppar
1 burk violströssel
Låt socker, sirap grädde och lakritsen koka ihop tills de klarar ett kulprov (häll en sked smet i kallt vatten, går smeten att forma till en kula är smeten klar). Häll upp i knäckformar och strö över violströssel. Ställ kallt och låt stelna.

Violströsslet är inget måste men gör knäcken tjusig och faktiskt ännu lite godare.
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
2 dl krossade lakritsgodisar, t ex turkisk peppar
1 burk violströssel
Låt socker, sirap grädde och lakritsen koka ihop tills de klarar ett kulprov (häll en sked smet i kallt vatten, går smeten att forma till en kula är smeten klar). Häll upp i knäckformar och strö över violströssel. Ställ kallt och låt stelna.



5 dl svarta vinbär
en kopp vatten
3 dl syltsocker
strösocker till garnering
Koka vinbären tills de spricker och mjuknar tillsammans med vattnet och sila dem sedan genom en stålsil över en kastrull. Pressa ur all vätska som bara går ur dem med en sked. Koka upp igen tillsammans med syltsockret och låt koka i cirka 20 minuter eller tills smeten blir seg och lite glansig och fastnar i en hinna på kanterna. Häll upp smeten i en liten fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Skär eller klipp i rutor och rulla i strösocker.
Läs mer: http://sotasaker.com/marmeladrutor-med-svartvinbarssmak/#ixzz1gKQ5XLCC5 dl svarta vinbär
en kopp vatten
3 dl syltsocker
strösocker till garnering
Koka vinbären tills de spricker och mjuknar tillsammans med vattnet och sila dem sedan genom en stålsil över en kastrull. Pressa ur all vätska som bara går ur dem med en sked. Koka upp igen tillsammans med syltsockret och låt koka i cirka 20 minuter eller tills smeten blir seg och lite glansig och fastnar i en hinna på kanterna. Häll upp smeten i en liten fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Skär eller klipp i rutor och rulla i strösocker.
Läs mer: http://sotasaker.com/marmeladrutor-med-svartvinbarssmak/#ixzz1gKQ5XLCCI flera år, ja det
I flera år, ja det är säker 4-5 år nu, har jag försökt mig på att göra marmeladgodis till jul. Marmeladkulor (såna gröna som säljs i stora askar eller som ibland finns bland lösgodiset) är bland det godaste jag vet, och att kunna göra egna vore ju fantastiskt. Men varje år har jag testat nya recept och det har alltid slutat med att smeten aldrig stelnar och får slängas. Så tråkigt! Men så dök jag på ett recept hos Söta saker där man skulle använda hela bär istället för koncentrerad saft/juice som jag alltid använt tidigare, och visst, denna gång gick det äntligen. Hurra!

Blåbärsmarmeladbitar (ca 30 st)
5 dl blåbär (eller tex vinbär, lingon mm)
en kopp vatten
3 dl syltsocker
strösocker till garnering

Koka bären tills de spricker och mjuknar tillsammans med vattnet och sila dem sedan genom en stålsil över en kastrull. Pressa ur all vätska som bara går ur dem med en sked. Koka upp igen tillsammans med syltsockret och låt koka i cirka 40 minuter eller tills smeten blir seg och lite glansig och fastnar i en hinna på kanterna. Häll upp smeten i en liten fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Skär eller klipp i rutor och rulla i strösocker.

Ät sen och njut av det godaste julgodiset! Dessutom passar det bra med lite sötsyrlig blåbärssmak som kontrast till all choklad man annars äter i juletid.


Hoppas att ni får en riktigt fin Lucia-dag! I vanliga fall burkar jag stiga upp i ottan för att titta på Luciafirandet på SVT, men genomförkyld och sjuk som jag är så fick den mysiga traditionen stå tillbaka till förmån för mer sömn. Dock hoppas jag att jag orkar ta mig till stan ikväll för att se luciafirandet i kyrkan. Innan det vankas det risgrynsgrötsmys hos min bror, så nu måste jag kurera mig!


Idag är det ju nästan lag på att äta lussekatter. Det ska i alla fall jag göra!


3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou mjölkchoklad
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou mjölkchoklad
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.
Ett nytt julgodis i år blev alltså honungsfudgen. Egentligen heter receptet mjölkchokladfudge, men då jag tycker att det fudgen smakar mer honung än choklad har jag döpt om den till honungsfudge. Konsistensen är mjuk och lite lik lonkakolor/vaniljfudge som brukar finnas bland lösgodiset, och med en söt honungssmak. Alldeles ljuvligt gott, och enkelt att göra. Testa!


Honungsfudge
(ca 40 bitar)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk honung
100 gram mjölkchoklad

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form med bakplåtspapper, ca 15x25 cm om du vill ha en högre fudge.


Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen i några timmar. Skär upp i bitar och doppa eventuellt i florsocker så klibbar de inte ihop, och blir snövita och fina!


Att söt choklad och salta nötter passar bra ihop är ju inte direkt någon hemlighet, så ni förstås ju hur goda dessa jordnötstryfflar blev. Len chokladtryffel med jordnössmör,, doppad i smält mjölkchoklad och därefter rullad i hackade jordnötter. SÅ gott! En ny favorit som garanterat kommer få en given plats på kommande julgodisbord.


Jordnötstryffel
Tryfflar
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
3 msk jordnötssmör

Dopping
150 g mjölkchoklad
2-3 dl salta jordnötter

Finhacka chokladen och lägg den i en liten bunke. Koka upp grädde och jordnötssmör och slå den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält och smeten är slät. Ställ tryffelsmeten i kylen några timmar tills den stelnar. Rulla tryffelmassan till kulor (ganska små, de är mäktiga!) som läggs på en tallrik, ställ kallt en liten stund. Doppa tryffelkulorna i smält mjölkchoklad och rulla kulorna i finhackade jordnötter. Förvara i kylen!



Receptet hittade jag på Min goda sida, en blogg med massor av härliga recept. 



I lördags var det den stora juledagen. Alltså, inte juldagen som i 25 december, men en dag med tema JUL. Jag, syrran och bästa kompisen gjorde först stan och fixade de sista julklapparna, sedan var det dags för det Stora julgodisbaket och sist men inte minst; julbord på kvällen. Vilken härlig dag! Julbordet var verkligen en fantastisk upplevelse. Vi började spara till julbordet redan i januari förra året (studenter...) och bokade julbordet i oktober, så det var mer än efterlängtat! Vi valde efter många om och men Karlslunds herrgård och det ångrade vi inte en sekund. Det var salonger med tjocka mattor, vita dukar, kristallkronor, enorma guldspeglar och levande ljus och precis hur fint som helst med massor av julkänsla. Och maten som förstås var det viktigaste var fantastisk, allt man kunde önska sig. Någon bäver (som vi diskuterat innan om det skulle finnas) fanns inte, men både ål, hjort och grisfötter uppfyllde helt klart kvoten av "spännande mat vi aldrig ätit förut". Utöver det allt ett julbord bör innehålla, och lite där till. Efter tre timmar kan man säga att vi var mer än mätta, och väldigt nöjda!


Herrgårdens fasad upplyst i julefärger.

Julgodiset blev riktigt lyckat utan några misstag som brukar höra till och vi lyckades i år begränsa oss till sex sorter. Förra året var vi uppe i 11 sorter innan vi gav oss, och det slutade med att vi fick äta julgodis fram till påsk... Sorterna i år blev en blanding mellan gamla favoriter och några nyheter.


Jordnötstryffel, honungsfudge och blåbärsmarmeladbitar blev årets nya sorter och favoriterna mozartkulor (även i en nötfri variant), lakritsknäck och rocky road fick hänga med även i år. Recepten på alltihop ska ni såklart få !


Är det någonting jag verkligen älskar att pyssla med på julen så är det julkort! Att få gå loss totalt med fina papper, glitter, lim och saxar, pärlor och ståltråd. Julkort har jag gjort så länge jag kan minnas och skickat till släkt och vänner, och visst är det himla roligt att få? Jag hoppas att julkortstraditionen får leva kvar trots mail och sms. 

Oftast när jag gör julkort så brukar jag snöa in på ett tema varje år. Kommer jag på en bra idé så brukar det sluta med att alla kort får en variant på detta. Det kan vara tema glitterramar, tema pärlor, tema kollage osv. Här är ett litet smakprov på årets skörd.


Ett Disney-inspirerat kort med polkagrisränder och en väldigt glittrig ram runt julönskningen. Mycket lim + små stjärnpaljetter är hemligheten.


En favorit i år- att linda ståltråd med uppträdda pärlor runt ena sidan av kortet. Hjärtat har jag gjort genom att "måla" ett hjärta med lim och sedan hälla över glitter som fastnat i mönstret. Enkelt och ger en snygg effekt!


Mer pärlor, här på rad. Blandade pärlor som jag trätt upp på en ståltråd och stuckit igenom ett stadigt pappreroch fäst på baksidan.


En liten guldig julkula som dinglar i en hjärtformade öppningen, och en julhälsning på insidan som skymtar fram. 


En annan favorit i år blev "3D-julkorten" med de utstående paketen. Paketen är egentligen julgransprydnader som jag limmat fast i en liten hög på kortet. Tjusigt, och dessutom kan kortet stå med själp av dem.


"3D"-paket på en svart stjärnhimmel.


Mer pärlor och glitter, här på svart bakgrund. Att riva en bit papper i en annan färg och skriva på tycker jag är riktigt snyggt! Roligare än raka, klippta bitar.


Men allra roligast att göra, och kanske finast, tycker jag att kollagekorten är. Får några år sedan satt jag och syrran och letade julkortsinspiration bland en massa gamla julkort, och kom på att man skulle kunna ta det finaste från varje kort och sätta ihop till ett ja, helt nytt julkort. Och sen dess brukar i alla fall hälften av mina julkort vara kollage. Ett kul sätt att ta vara på gamla julkort som annars bara ligger och skräpar (eller slängs) och fint blir det! Det är bara att klippa ut detaljer eller större motiv från olika julkort och klistra upp på ett hårt papper. Dessutom är det kul att göra olika teman och färgskalor på korten. Kanske tomtetema, änglar, guld, vinter eller granar? Här har jag försökt mig på ett kort med lite gammal känls utan tomtar men med mycket guld och hjärtan.

Visst behövs det en del pysselgrejer om man ska kunna tillverka kort. Stadiga papper, bra lim och en vass mindre sax att klippa detaljer med är bra grundgrejer, men utöver det funkar det mesta att pyssla med. Spara på fina snören, gamla kort, inslagningspapper och och komplettera kanske med att köpa lite glitter och pärlor så är det bara att sätta igång! Och just det, kom ihåg att inte bara leta pysselgrejer på typiska pysselbutiker som Panduro där det mesta är väldigt dyrt, kolla även stormarknader och affärer som Rusta, Ö&B och liknande. Där brukar det gå att hitta en hel del grejer till bra priser! Ytterligare ett tips är att fynda pysselgrejer efter jul på rea. Då brukar julgranspynt (som är himla fint att sätta på kort), silkespapper, snören och annat gå att hitta till vrakpriser.
Kom ihåg att posta julkorten innan 16 december, så att de kommer fram i tid!


I helgen tyckte jag att det var dags för adventsgranen att bli en riktig julgran med pynt och allt, så nu står granen och glittrar så fint. Helst skulle jag vilja ha flera granar så att jag kunde klä dem i olika "stilar". En Disney-aktig med stora blanka kulor, färggranna lampor och mycket glitter, en vintervit med pynt enbart i silver och vitt och en lite gammeldags gran med traditionellt pynt i halm och papper. Dock har vi ju bara en (om än en väldigt stor) gran och valet av pynt föll på den gamla, traditionella stilen.

Halmdekorationer i form av änglar och julbockar.


Stora, röda matta kulor.


Mina favortier- gamla flaggspel som min pappa hade som liten. Ger en riktig Karl- Bertil Jonsson-aktig jul.


Polkagriskäppar är ett måste i en gammeldags gran.


Likaså pappersstrutar fyllda med godis. Dessa är jätteenkla att göra själv! Tårtpapper (som finns att köpa i de flesta mataffärer) har jag virat till en strut och häftat ihop med en häftapparat och sen fäst en vit pappersremsa som hänge. Voila! Fyll med polkagrisar, non stop eller kanske godis i fina, blanka papper.


En annan favorit är mina silvriga fåglar i metall som man kan nypa fast på grenarna. Silverpärlor på band passar fint till!


Tadaa! Årets julgran i sobra färger och ganska sparsmakat med pynt. Fint och juligt tycker jag!


Nog för att jag försöker tipsa och dela med mig av så mycket recept på juligheter som möjligt, men jag ligger verkligen i lä om man jämför med Therésia på Söta saker. Hon bakar och står i som vanligt och har nu lagom till jul sammanställt alla sina julrecept i en ja, julreceptbank på nätet. Fiffigt! Så in och kika bland julkakor, godis, bröd, drycker och en massa annat härligt som hör julen till.


Förra årets julgodispyssel.


Nu har även trappen och lilla balkogen fått sig en dos av adventspyntet.


Den vita ljungen är kvar sen höstpyntet, men istället för prydnadskålen har nu en liten dikesgran tagit plats tillsammans med några juligt röda äpplen.
 

Minigranar som dessa tycker jag är så söta och är fina både utomhus eller inomhus i en glasburk eller vas med vatten, antingen med pynt eller helt "naturella" som denna.


Äntligen börjar vintern smyga sig på! Både igår och idag har vi vaknat till minusgrader och frostig gräsmatta- hurra! Nu väntar vi bara på snön, men tills dess får man göra vad man kan för att få in vinterkänslan. Vita hyacinter i glasburkar ger lite, lite känsla av is och snö. Bättre än ingenting!



Varje gång jag varit ute och kliver innanför dörren här hemma så njuter jag av doften som kommer emot mig. Nyutslagna hyacinter och en stor skogsdoftande gran får verkligen julkänslorna att spira!

Jag tycker visserligen att hyacinter är finast outslagna, men de doftar ju helt fantastiskt när de ser ut såhär.


Adventsgranen som både sprider god doft och mysigt ljus.


Saffransskorpor, saffransbullar, saffransmuffins... Ja, vid den här tiden på året är det saffran i allt. Och jag vill ju inte vara sämre, så i lördags åt vi ljuvlig saffransmousse till efterrätt. Detta måste ni bara testa i jul! Godare och juligare dessert finns nog inte.



2 dl Arla® vispgrädde
1/2 krm saffran, ca 1/2 påse
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl Arla Köket® Kesella kvarg
Saffransmousse (4-6 port)
2 dl vispgrädde
1 kuvert saffran
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella

Vispa grädden med saffran. Smält chokladen i bitar på svag värme i vattenbad så att den precis smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i glas eller koppar och låt stå i kylen minst en timme innan servering. Pudra då över lite florsocker och dekorera med en skiva apelsin, en chokladbit eller lite strössel.

Tips! För att en chokladmousse inte ska skära sig och bli grynig är det bra om alla ingredienser har ungefär samma temperatur, så ta gärna fram kylvarorna en stund innan moussen ska göras, så blir det lättare.


Såhär mysigt har vi det här hemma nu.
 
 

 

Min mamma och pappa hälsade på i helgen och levererade då årets julgran. Egentligen tycker jag att det är lite tidigt för julgran än, men eftersom det var nu vi fick den så har jag bestämt att den än så länge är en adventsgran med bara ljus i. Så småning om, kanske nästa helg, ska den pyntas på riktigt men tills dess är den bara en (ovanligt stor) adventsgran. För har man 4,5 meter i tak ska man väl ändå passa på att ha en riktigt maffig 4-metergran?


Idag när jag var ute och promenerade lyssnade jag på P1 i mobilen (SR har en jättebra app!), och passande nog var det Husmorsskolan med Underbara Clara just då. Vilken tajming! Husmorsskolan är ett pysselprogram som Clara gör tillsammans med Erica Dahlgren som programledare. Programmet spelas faktiskt in hemma i Claras kök och just nu är det (såklart) jultema i Husmorsskolan och Clara pysslar och fixar med ljuslyktor, granar, blommor och ja, det mesta som hör julpyssel till. Ett jättemysigt program som verkligen sätter igång pysselsuget. Lyssna direkt i P1 på måndagar 10.35 (repris tisdag 00.03 och lördagar 12.05) eller på webben.


Ett perfekt program att lyssna på när man julpysslar i köket.


Struvorna på kakbuffén hade jag tyvärr inte bakat själv. Struvor är ett slags knaprigt, friterat bakverk doppat i strösocker. Det smakar lite som söta våfflor och är fantastiskt gott! Dock krävs det ett struvjärn för att göra dessa godbitar, och det är väl inget Åhléns direkt säljer. Men jag ska spana efter ett på loppis! Hur som helst är det en himla fin och god kaka, så när ett av konditorierna här i stan sålde dessa för 5 kr/st slog jag till på ett helt gäng! Men en dag ska jag baka mina egna struvor...


Men något som inte är fullt så svårt att få till som struvor är pepparkakor med ädeloströra. Peppisar med mögelost har ju numera blivit en riktig julklassiker som serveras i vart och varannat hem. Och inte mig emot, jag tycker att det är jättegott! Det blir ju lätt väldigt sött med både glögg och söta bakverk, så lite salt ost gör sig riktigt bra till. Det finns ju mjukostvarianter med ädelostsmak att köpa på tub, men att blanda sin egen röra är enkelt och mycket godare!


Det är bara att mosa en bit ädelost av valfri sort och röra ihop med lite (ovispad) grädde till önskad konsistens. Bre på pepparkakorna, tänk bara på att pepparkakorna mjuknar av osten så gör det strax innan de ska ätas.


Knepet med att kunna bjuda på många sorters bakverk utan att gästerna blir allt för mätta eller får ont i magen är att göra små bakverk, så kan man dessutom äta flera! Dessa små bountybollar slinker ner i två tuggar och är kanongoda. Smakar väldigt likt chokladbiten Bounty, men med en liten knäckigare smak på kokosfyllningen.

 
Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g ljus blockchoklad
ev silver eller pärlemorkulor
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma.
Bountybollar (ca 50 st)
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
 
Garnering:
200 g ljus blockchoklad
 

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. Ställ kallt ca en timme. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och dekorera kanske med något fint, t ex strössel eller lite kokos.

Bountybollar i den härtformade skålen, och till höger mina julfavoriter- dadlar!


100 g flytande smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
En nypa salt, om man vill
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl polkagrisar (hackade)
Blanda smör, socker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat och rör ner tillsammans med de hackade polkagrisarna. Knåda lätt och forma till fyra längder. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär genast i två centimetersbitar och ställ i eftervärmen (avstängd ugn) tills de torkat helt (gärna över natten).
Läs mer: http://sotasaker.com/polkagrisbiscotti/#ixzz1faaffpju100 g flytande smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
En nypa salt, om man vill
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl polkagrisar (hackade)
Blanda smör, socker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat och rör ner tillsammans med de hackade polkagrisarna. Knåda lätt och forma till fyra längder. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär genast i två centimetersbitar och ställ i eftervärmen (avstängd ugn) tills de torkat helt (gärna över natten).
Läs mer: http://sotasaker.com/polkagrisbiscotti/#ixzz1faaffpju
Biscotti är en italiensk, knaprig och söt skorpa som man kan smaksätta med i princip vad som helst. Såhär i juletider är ju saffran perfekt, eller varför inte mandel? Jag tog dock Söta sakers förslag och smaksatte mina skorpor med polkagrisar! Och detta kan jag lova var precis huuur gott som helst. Perfekt till en kopp glögg och inte minst perfekt som present. Fyll en glasburk eller en fin påse och ta med på nästa julkalas. Garanterat uppskattat!


Kakor behöver ju nödvändigtvis inte alltid serveras på fat. En fin glas- eller plåtburk passar minst lika bra och ger lite liv åt "uppläggningen".

Polkagrisbiscotti
(ca 50 st)
100 g smält smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl polkagrisar (hackade)

Blanda smör, socker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat och rör ner tillsammans med de hackade polkagrisarna. Knåda lätt och forma till fyra längder. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär genast i två centimetersbitar och ställ i eftervärmen (avstängd ugn) tills de torkat helt (gärna över natten).


Puh, vilken härlig helg! Finfint besök av både vänner, familj och grannar. Jag har dessuom gfått massor av julkänsla tack vare julgransleverans från Dalarna i fredags, julklappshandling igår och glöggmys med grannarna hela eftermiddagen idag.

 

Tre sorters glögg och fem sorters kakor stod på bordet, och fy tusan vad roligt det är att få ställa till med ett riktigt kakkalas! Mjuk saffranskaka, polkagrisbiscotti, struvor, pepparkakor med ädelost och bountybollar kom jag till slut fram till, efter många om och men. Och gott var det, alltihop! Först ut är saffranskakan. En mjuk, saftig sockerkaka med saffran som jag ringlat glasyr över och gjort julfin med röda cocktailbär.

 
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
1 msk rom
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Saffranskaka
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
smör och kokosflingor till formen
florsocker och vatten till glasyr
cocktailbär
 

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten. OBS! Jag fick faktiskt inte plats med all smet i formen, så jag fyllde några muffinsformar med en del smet. Formen ska bara var fylld till 2/3, annars svämmar det över i ugnen. Jag vet inte om jag råkade vispa smeten för fluffigt, men tänk på det om ni få också får för mycket smet.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något dekorera sen gärna med glasyr (blanda florsocker och vatten till en lagom tjock konsistens) och kanske några cocktailbär på toppen!


Välkommen december! Härligt att den riktiga julmånaden är här. Jag hade faktiskt tänkt pallra mig upp vid sju imorse för att kika på första avsnittet av julkalendern, men när klockan ringde fanns det inte chans att jag skulle släpa mig upp. Det får bli SVT Play istället! Det är ändå lite tradition att i alla fall se första avsnittet.

Men julkänsla har jag fått ändå då jag ställde till med lussekattsbak på eftermiddagen. Doften av saffran är väl ändå det mest juliga man kan tänka sig? Ljuvligt. Jag gjorde både vanliga lussekatter, som är min favorit, och saffransbullar med mandelmassefyllning. Smarrens!


Saffransbröd (ca 40 lussekatter/saffransbullar)
1 g saffran (2 paket)
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

ägg till pensling
russin
100 g mjukt smör
150 g mandelmassa

Smula jästen. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll över jästen och rör ur. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda med en liten skvätt mjölk och häll sedan ner det i jästblandningen. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa under en handduk i 30 min.

Lussekatter: Dela degen i ca 40 bitar och rulla varje bit till en liten rulle. Rulla ihop från varsitt håll till lussekatter, tryck i två russin och lägg på en plåt.

Saffransbullar: Kavla ut degen till en stor rektangel (alt. två mindre). Bred på smöret och strössla över riven mandelmassa och russin. Rulla ihop till en lång rulle och skär i ca 40 bitar. Lägg i bullformar.

Låt bullarna/katterna jäsa ytterligare 40 min, pensla med ägg och strö pärlsocker över bullarna. Grädda sedan i 225 grader i 4-5 minuter.



Såhär ser det ut på mitt sängbord just nu:


Igår somnade jag nästan med en kakbok i ansiktet och drömde om saffranskransar, kanelkakor, struvor och chokladsnitt hela natten. Jag håller på att spana på recept till julen i allmänhet och söndagens grann-glögg i synnerhet och jag vill baka ALLT! Jag vill baka mina favoriter som jag vet är jättegoda (bondkakor, jordnötscookies och brysselkex), gamla klassiker som min farmor bakade (mandelmusslor, klenäter och drömmar), riktigt juliga kakor (saffransskorpor, fruktkaka och biskvier) och nyskapande roliga bakverk (polkagrisbiscotti, lakritssnitt och saffranscheesecake). Vilket dilemma! Jag kanske får göra en från varje kategori... Svårt, men ganska härliga problem trots allt. 

Nytänkande- saffransrulltårta med lemon curd, från Sju sorters julkakor.

Visst använder jag internet i stor utsträckning när jag letar recept, men det är något speciellt med att bläddra i riktiga receptböcker och leta inspiration. Sju sorters kakor är en riktig klassiker med massor av bra recept, ett måste tycker jag. Som jag nämnt tidigare så var det alltid den boken jag och min syster bakade ur när vi var yngre (innan internet kom...) och när jag igår räknade på ur många recept vi provat i den kom jag upp i 58 (!) stycken. Det är ganska mycket kakor... Även uppföljaren Sju sorters julkakor som kom ut förra året är riktigt bra, fullspäckad med recept, både på traditionella kakor och modernare sådana. 


Gammalt och tjusigt, från "Nytt på kakfatet".

Men bäst tycker jag ändå om de riktigt gamla kakböckerna, som Nytt på kakfatet från 1953 som enligt baksidan kostade så mycket som 5,75 kr då.  Jag älskar hur kakorna på alla bilder är vackert uppradade eller lagda i avancerade mönster på tjusigt dukade bord med finporslin och vikta servetter. Långt ifrån dagens slarviga, lite nonchalanta uppläggningar. Recepten helt fantastiska, här finns allt, och dessutom underbara idéer om vilken tårta som passar bäst vilken månad och vilken komponering av kakor som är bäst om man ska bjuda på te under sommarhalvåret. Boken kommer från min farmor och är välanvänd med tummade sidor, mjöl i pärmen och små antackningar här och var. Jag önskar att jag hade kunnat läsa den sirkliga handstilen, för min farmor var fantastisk i köket och bakade de godaste kakorna. Har jag bara ärvt en liten gnutta av hennes kunskaper och talang så är jag nöjd.

För övrigt är den gamla Sju sorters kakor som syns på bilden (fån 1975) ganska rolig läsning med sina något kontroversiella namn på kakorna. Eller vad sägs om Frimurare, Judebröd och de klassiska Negerbollarna?


Vad mysigt Leilas julprogram var igår! Alltså, saffransvåfflor... Det måste provas snarast! Våfflor är fantastiskt gott och saffran kanske den allra bästa smaken, så tillsammans borde det bli ljuvligt. Hur som helst, jag fortsätter tipsa om julorgram, för ikväll klockan 21.00 i TV4 är det dags för Tinas julkök, med Tina Nordström, ni vet jättegott-Tina. Jag gillar Tina så jag tror att det kan bli riktigt bra!



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se