När jag var liten så hade vi många små traditioner hemma, och en av dem var torsdags-bulle. På torsdageftermiddagarna när vi kom hem från skolan fick vi nämligen en bulle till mellanmålet istället för bara de sedvanliga smörgåsarna. Detta för att fira att det snart snart var helg. En himla mysig idé tycker jag, som jag därför har infört även här hemma ibland.

Dock ekade frysen tom på faktiskt det mesta idag och i synnerhet bullar, så bullbak fick det bli! En laddning vanliga kanelbullar, men jag blev även sugen på att exprimentera lite och tanken slog mig att hallon kanske kan fungera som bull-fyllning? Jag bakade för några veckor sedan kalasgoda blåbärsmuffins, och att byta ut blåbären mot hallon borde ju fungera alldeles ypperligt. Och visst gjorde det det!

Frusna skogshallon från frysen. Små söta skogshallon tycker jag är de allra godaste! Dessa plockade jag och syster en stekhet dag förra sommaren i ett snår ute i skogen.

Recept på Julias hallonbullar (24 st)

25 g röd jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
½ dl socker
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

100 g smör
ungefär 3 dl hallon
lite potatismjöl
½ dl socker
1 ägg
pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Låt blandingen bli fingervarm, ca 37 grader. Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Häll i socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda ihop till en smidig deg, tills den släpper från kanterna av bunken. Lägg över en handduk och låt degen jäsa 30 minuter.



Kavla ut degen till en stor rektangel, kanske 25x 50 cm. Blanda hallonen med socker och lite potatismjöl så att de inte vattnar sig så mycket. Blir det väldigt mycket vätska kan man sila av hallonen lite.



Bred smöret ut på rektangeln och bred över hallonblandingen.
Rulla ihop från långsidan, som en rulltårta, och skär den i 24 bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt i formar och låt jäsa 30 minuter.



Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker.
Grädda i 250 grader i ungefär 6 minuter.



Gulligaste minibunken designad av Sigvard Bernadotte är perfekt att vispa ägg i.



Tadaa, vårens godaste bullar är klara!De blev saftiga och precis lagom söta med hallonen i, kalasgott!

Servera dem sprillans nybakta med ett glas kall mjölk eller som jag nyss, med en stor kopp te. Såklart går det finfint att frysa dem och bjuda på senare, kanske redan i helgen?



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se